Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 17.06.2021

Zonnepanelen op De Oever

Vorig jaar sloeg het gemeentebestuur van Staden en het Vlaams Energiebedrijf (VEB) de handen in elkaar. Het doel: de energie-efficiëntie van de openbare gebouwen verbeteren. Eén van de eerste projecten binnen deze samenwerking is het plaatsen van zonnepanelen op het dak van woonzorgcentrum De Oever. Zo trekt het gemeentebestuur verder de kaart van duurzaamheid.

Het Vlaams Energiebedrijf doet energiescans op maat. Ervaren energiespecialisten bekijken daarbij hoe gebouwen energie-efficiënter kunnen worden. Het resultaat is een rapport met mogelijke korte- en langetermijnacties om daaraan tegemoet te komen. Dankzij het VlaamsInfrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) is deze scan gratis voor voorzieningen in de welzijns- en zorgsector. Zo ook voor het woonzorgcentrum De Oever. Een aanbod waar we maar al te graag op intekenden.

Zonne-energie doet energiekost dalen en helpt het milieu

(klik op de foto om te vergroten)

Eén van de aanbevelingen in het rapport van het VEB was om zonnepanelen te plaatsen op het dak. In het woonzorgcentrum is er de klok rond activiteit. Dat maakt het mogelijk om zonne-energie maximaal te benutten. Niet alleen goed voor het dalen van de energiekost, maar ook voor onze impact op het milieu. Als gemeentebestuur twijfelden we geen seconde om deze aanbeveling te volgen. Vorig jaar ondertekende Staden het Duurzaamheidscharter. Dat is een engagement om het (leef)milieu een handje te helpen. Het plaatsen van zonnepanelen sluit daar volledig op aan. De installatie op het dak van het woonzorgcentrum moet de jaarlijkse CO2-uitstoot verminderen met ruim 179 ton, vergelijkbaar met de hoeveelheid CO2-uitstoot die 8.950 bomen jaarlijks uit de lucht halen.

Installatie verdient zichzelf terug

Het plaatsen van de zonnepanelen is voorafgegaan door een netwerk- en stabiliteitsstudie.Uiteindelijk plaatste de firma PerPetum een installatie die goed is voor een energieopbrengst van 28,08 kilowattpiek (kWp). De totale kostprijs voor de panelen, installatie en het bijhorende onderhoudscontract komt op 44.397,74 euro. Met de uitgespaarde energiekost betaalt de installatie zichzelf terug over een periode van ongeveer 10 jaar.

(klik op het videofragment hieronder om te bekijken)