Wie is Francesco
Vanderjeugd?

Francesco Vanderjeugd, geboren in Roeselare en getogen in Staden in 1988, is een politicus die zijn professionele achtergrond heeft in de kapperswereld. Reeds op zijn 15e was hij politiek actief binnen Jong VLD. Op zijn 18e was hij reeds actief aan de slag als zelfstandig ondernemer/kapper en werd hij tevens verkozen tot gemeenteraadslid (oppositie) in Staden. Zes jaar later, in 2013, werd hij burgemeester van Staden op 24-jarige leeftijd. Vlaanderen leerde hem zo kennen als de jongste burgemeester van het land. Zijn jarenlange inzet voor Staden en voor Open Vld verzilverde hij toen hij op 25 mei 2014 verkozen werd als Vlaams Volksvertegenwoordiger. Hij was er 5 jaar aan de slag als gedreven parlementslid in de commissie land- en tuinbouw en visserij.


Dat de lokale politiek soms heel hard en persoonlijk gespeeld wordt, mocht hij tijdens zijn eerste legislatuur aan den lijve ondervinden. Het zorgde er finaal voor dat hij in de zomer van 2018 uitgeput in het ziekenhuis belande. Toch vond hij opnieuw de moed om verder te gaan. Hij schreef daarop het boek ‘Burgemeester met een beugel’ (indien je dat wenst kan je het boek hier bestellen) om zijn ervaringen te delen en te tonen dat kwetsbaarheid juist heel menselijk is en een kracht kan zijn als je eruit leert. In tijden waar mentale problemen soms heel vaak de bovenhand nemen, zeker ook bij jongeren, vond hij het belangrijk om met zijn verhaal het taboe te helpen doorbreken.


Voor de Vlaamse verkiezingen van 2019 stond hij vrijwillig zijn derde plaats op de West-Vlaamse lijst af aan zijn collega Mercedes Van Volcem uit Brugge, die misnoegd was over de plaats die ze initieel had gekregen. Hij zakte naar de vierde plaats. De partij behaalde bij de verkiezingen drie zetels. Francesco Vanderjeugd haalde maar liefst 18.460 voorkeurstemmen, meer dan de kandidaten op plaatsen 2 en 3, maar door het systeem van lijststemmen ging de derde zetel alsnog naar zijn collega uit Brugge. Hierdoor kwam er een voorlopig einde aan zijn loopbaan in het Vlaams Parlement.


n juni 2019, kort na de verkiezingen van mei 2019, kondigde Vanderjeugd aan dat hij zich kandidaat stelt als voorzitter bij de Open Vld. Uiteindelijk trok hij zijn kandidatuur terug in en steunde hij Bart Tommelein die finaal het voorzitterschap moest laten aan Egbert Lachaert. In mei 2020 werd Francesco rechtstreeks verkozen voor het partijbestuur van Open Vld met maar liefst 5153 stemmen achter zijn naam. Daarmee scoorde hij nationaal de 10de plaats. Vanuit West-Vlaanderen haalde hij de beste score voor deze provincie.