Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 28.01.2015

Waarom Staden niet erkend werd als zone van noodweer

Vorige week kon ik op basis van een schriftelijke parlementaire vraag communiceren over de erkenning van de zware regenval van eind juli 2014 als noodweer. 33 Vlaamse gemeenten kwamen daar voor in aanmerking. Staden was daar, op basis van de metingen van het KMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut) niet bij. Uit contacten die ik had met het KMI blijkt nu hoe die procedure verliep en waarom Staden niet erkend werd.

Voordat zware regenval door het Rampenfonds erkend wordt als noodweer, moet er op één uur tijd 30 liter water per vierkante meter gevallen zijn, of op 24 uren tijd 60 liter water per vierkante meter. Die hoeveelheden worden gemeten in meetstations die over heel België geplaatst staan. Echter, in Staden zelf staat zo geen meetstation dus heeft het KMI zich moeten baseren op andere gegevens zoals onder meer radarbeelden.

Die alternatieve berekeningswijzen zijn minder precies, maar zijn volgens de meteoroloog van het KMI “nog steeds vrij duidelijk en zeer accuraat”. Uiteraard roept dat toch wat vragen op, zeker als omliggende gemeenten wel erkend worden als zone van noodweer. Een ander nadeel van die berekeningswijze is ook dat het Rampenfonds strikte gemeentegrenzen hanteert. Zo is het dus perfect mogelijk dat een Stadense inwoner die vlakbij de grens van Hooglede (wel erkend) woont, evenveel neerslag te verwerken kreeg als zijn buurman uit Hooglede, maar toch niet erkend wordt. Met het gemeentebestuur wordt nu nagekeken of het opportuun is om naar de Raad van State te stappen en de niet-erkenning van Staden aan te vechten.

Oproep naar vrijwilligers

Staden heeft dus, net als veel andere gemeenten, geen meetstation van het KMI op haar grondgebied. Dat komt omdat de dekkingsgraad van meetstations in onze regio vrij groot is (Hooglede, Passendale, Houthulst & Roeselare) en ook omdat er geen geschikte Stadense vrijwilligers gevonden worden om een meetstation in hun tuin te plaatsen. Om daar voor in aanmerking te komen moet je aan een pak voorwaarden voldoen (zie onder). Wie zich aangesproken voelt om Staden van een meetstation te voorzien, kan contact opnemen met het KMI via volgende gegevens:

Dhr. Robby Plattiau
02/373 05 26
plattiau@meteo.be

Belangrijke voorwaarden om KMI-waarnemer te worden zijn onder meer:

  • Beschikken over een gazon (vlak en zonder hindernissen).
  • De waarnemingen dagelijks verrichten tussen 7u30 en 8u ‘s morgens.
  • Niet regelmatig afwezig zijn (indien mogelijk een beschikbare vervanger hebben).
  • Gefascineerd zijn door meteorologie.