Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 15.10.2021

Vrijetijdspas helpt wie het financieel moeilijk heeft

1 op de 10 Vlamingen heeft het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Ook in Staden beseffen ze dat. Met de lancering van een vrijetijdspas helpt het gemeentebestuur de inwoners die het financieel moeilijk hebben. De gebruikers genieten samen met hun gezin van een korting op de deelnameprijs voor het gemeentelijk vrijetijdsaanbod.

Eind 2019 zag het lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie het levenslicht in Staden. Het is een samenwerkingsverband van het gemeentebestuur met armoedevereniging Welzijnsschakel ’t Vlammeke, de directies van het Stadens onderwijs en dienstencentrum ‘t Scharnier. Samen willen ze werk maken van de strijd tegen armoede en gaan ze op zoek naar mogelijkheden om de inwoners die het financieel moeilijk hebben, te ondersteunen.

Eén van de eerste acties op de agenda was de vrijetijdspas. De pas is er voor Stadenaars die een inkomen hebben dat onder de armoedegrens ligt, in schuldhulpverlening zitten of recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. Hij neemt alvast een stuk van die financiële drempel weg om ook in de vrije tijd op pad te gaan. Vooral omdat we vaststellen dat financiële problemen kunnen leiden tot isolatie en vereenzaming. Ze gebruiken hun geld om te overleven, eerder dan om te leven.

Vrijetijdskorting op gemeentelijk activiteiten

(klik op de foto om te vergroten (beeld JCR))

Met de pas krijgen kinderen en jongeren 75% korting op de deelnameprijs aan het vrijetijdsaanbod van de gemeente. Voor volwassenen is dat 50%. Voorlopig gaat het enkel over een korting voor het gemeentelijk aanbod zoals speelpleinwerking, sportactiviteiten, cultuur … Maar we bekijken ook de mogelijkheid om in de toekomst samen te werken met verenigingen en externe partners die de vrijetijdspasgebruikers met open armen willen ontvangen.

Wie recht heeft op een vrijetijdspas kan de pas online aanvragen via www.staden.be/vrijetijdspas of door een afspraak te maken met dienst Welzijn in het AC/DC via 051 70 82 03.