Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 09.06.2016

Verslag: gaslek in centrum van Staden

Omstreeks 10u00 deze ochtend werd het centrum van Staden opgeschrikt door een groot gaslek (15 bar) dat werd veroorzaakt door graafwerken tijdens de wegeniswerken in het centrum. Onmiddellijk werd een perimeter ingesteld van 50 meter die kort daarna uitgebreid werd tot 80 meter vanaf het gaslek.

Alle mensen (+/- 100 personen) die zich binnen deze perimeter bevonden werden uit voorzorg geëvacueerd naar het SWOK dat diende als OC (opvangcentrum) waar ze door onze PSH-medewerkers (psychosociaal hulpverleningsnetwerk) werden opgevangen. Over de middag werden de mensen een broodje en een drankje aangeboden.

Gemeentelijk rampenplan

IMG_5907Vanuit de brandweerkazerne, dat diende als GCC (gemeentelijk coördinatie centrum), werd de coördinatie en aansturing op het terrein gedaan. Ook het hulpcentrum 100 stelde meteen ook extra middelen ter beschikking, zoals het Rode Kruis en de civiele bescherming.

Alle verkeer van en naar het centrum van Staden werd omgeleid door de politie. Dat bleef van kracht tot zolang de gemeentelijke fase van het rampenplan aangehouden werd die ik omstreeks 10u30 had afgekondigd. Op dat tijdstip werd ook de gouverneur van West-Vlaanderen op de hoogte gebracht van de situatie.

Snelle interventie Eandis

In tussentijd was de nutsmaatschappij Eandis (heel snel) ter plaatse gekomen om de druk op de geraakte leiding naar 4 bar terug te brengen en vervolgens ook het lek te dichten.Iets voor 13u00 was het gaslek gedicht en werden de bewoners in groepjes onder begeleiding van politie en brandweer naar hun woning begeleid. De brandweer ging de woningen als eerste binnen en controleerde met een gasdetectietoestel of alles veilig was voor de bewoners om terug binnen te gaan.

Het gemeentelijk rampenplan werd aangehouden tot 14u00 opdat alles rustig en vlot kon verlopen. Momenteel is het centrum opnieuw toegankelijk voor alle verkeer. Tijdens het gehele incident vielen gelukkig geen slachtoffers. Op 30 juni laat ik de veiligheidscel samenkomen voor een evaluatie van het incident dat zich vandaag voordeed.

Ik wil van deze gelegenheid ook gebruikmaken om namens het gemeentebestuur van Staden mijn uitdrukkelijke dank aan alle betrokken hulpdiensten mee te delen, net als aan de nutsmaatschappij Eandis. De hele operatie, die uiteindelijk vier uur duurde, verliep ordentelijk en vlekkeloos.

IMG_5905 IMG_5902 IMG_5906