Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 17.02.2021

Tweede Vlaams coronasteunpakket aan ondernemers in Staden goed voor ruim 236.000 euro

In totaal heeft de Vlaamse overheid de afgelopen maanden 225,43 miljoen euro aan steun uitgekeerd voor 75.371 steundossiers. Dit is het tweede grote Vlaams coronasteunpakket aan ondernemers.

Bij aanvragen die automatisch goedgekeurd konden worden, is de doorlooptijd gemiddeld vier dagen. Ondertussen loopt er ook een derde steunpakket (tot en met 15 februari). Er is daarnaast een extra zogenaamde ‘globalisatiepremie’ in het leven geroepen voor de zeer zwaar getroffen sectoren, zoals bijvoorbeeld de evenementensector.

Het is goed dat het helikoptergeld uit het voorjaar van 2020 is geëvolueerd richting ondersteuning voor bedrijven die het echt nodig hebben. De steun uit de eerste golf was nodig, maar we kunnen er niet omheen dat daarbij sommige ondernemers heel erg veel steun kregen en anderen te weinig. Het Vlaams Beschermingsmechanisme kijkt naar de omzetdaling en is dus eerlijker. De steun blijft echter hard nodig, zeker in de zwaar getroffen sectoren. Voor veel ondernemers is het nog steeds een strijd om te overleven. We mogen hen niet in de steek laten.

De Vlaamse overheid heeft tijdens de zomer van 2020 het Vlaams Beschermingsmechanisme in het leven geroepen voor getroffen ondernemers. Ondernemingen die een omzetdaling van minstens 60 procent kunnen voorleggen tegenover dezelfde periode in 2019 of die verplicht gesloten zijn, kwamen hiervoor in aanmerking.

Dit Vlaams Beschermingsmechanisme is het tweede coronasteunpakket voor ondernemers. Het volgde op de hinder- en compensatiepremies, die in de eerste golf (maart-juni) werden gegeven. Bij het Vlaams Beschermingsmechanisme wordt er meer in detail gekeken welk omzetverlies ondernemingen lijden. De steun uit dit tweede pakket is daarmee dus selectiever dan het zogenaamde ‘helikoptergeld’ uit de eerste golf.

Vanaf 1 oktober tot en met 31 december 2020 konden ondernemers die in aanmerking kwamen steun aanvragen voor de periode augustus – 15 november. In totaal is dit Vlaams Beschermingsmechanisme goed voor 225,43 miljoen euro voor 75.371 steundossiers. Ter vergelijking: tijdens het eerste steunpakket met de hinder- en compensatiepremies bedroeg het totaalbedrag 1,27 miljard euro aan premies aan 151.737 ondernemingen.

Voor Staden werden 120 aanvragen genoteerd waarvan er 116 werden goedgekeurd. Goed voor een bedrag van maar liefst 236.761,96 euro.