Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 06.07.2020

Tegeltuintjes fleuren Stadens straatbeeld op

Een tegeltuintje met een knappe klimmer fleurt niet alleen je gevel op, het is ook nog eens goed voor je portemonnee én het milieu. Daarom stimuleert Gemeente Staden haar inwoners om hun gevel groener te maken. Wie een aanvraag doet, kan gratis rekenen op de hulp van de technische dienst voor het voorbereiden van de grond. Voor de gevelplant en – begeleiding kijkt de aanvrager zelf.


Tegels maken plaats voor klimplanten

Een tegeltuin is een smalle groenstrook aan de straatkant, tegen de gevel. Voor de aanleg maken één of meerdere straattegel(s) plaats voor een klimplant. In ruil voor die inspanning krijgt de buurt een hoop voordelen:

• De planten brengen kleur en sfeer in de straat.

• Vogels, bijen en vlinders voelen er zich thuis.

• De gevel wordt beschermd tegen weer en wind.

• De planten produceren zuurstof, nemen fijn stof op en verbeteren zo de luchtkwaliteit.

(klik op de foto om te vergroten)

Staden helpt je op weg

Inwoners die een tegeltuintje wensen, kunnen daarvoor beroep doen op de technische dienst van Staden. Ze hoeven enkel een aanvraag te doen via www.staden.be/tegeltuin. De aanvraag moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden bv. 1,20 meter doorgang na de aanleg, je moet eigenaar zijn van de woning of toestemming hebben van de eigenaar … Alle voorwaarden zijn terug te vinden in het reglement op de aanvraagpagina. Als de aanvraag aan alle voorwaarden voldoet, komt de technische dienst de straattegels wegnemen. Om de plantput vervolgens te vullen met teelaarde.

Kies de juiste gevelplant

De gevelplant en -begeleiding zorgt de aanvrager zelf voor. Een goede plantkeuze is belangrijk. De sector Wonen & Omgeving helpt de inwoners graag op weg met een soortenlijst. Het overzicht bevat klimmende en halfhoge planten, maar ook planten die in een bloembak kunnen of als bodembedekker dienen. Heeft de aanvrager een smalle gevel? Dan kiest hij/zij een plant die weinig ruimte nodig heeft. Wie geen groene vingers heeft, geeft beter de voorkeur aan een onderhoudsvriendelijke plantensoort.

Kruisbestuivers varen er wel bij

Om onder andere de openbare en private ruimte bijenvriendelijk in te richten, startte Stad-Land-schap het project ‘Kruisbestuivers’. Staden stapte als één van de eerste gemeenten mee in dit verhaal. Niet alleen omdat ze het belang van biodiversiteit en kruisbestuivers erkent, maar ook omdat ze al ruime tijd initiatieven op poten zet om de wilde bijen, hommels en honingbijen te helpen. Het initiatief van tegeltuintjes kadert binnen dit project en wordt dus gesteund door Stad-Land-Schap!
Meer info en het aanvraagformulier vind je op:
http://www.staden.be/product/526/tegeltuintjes

(klik op de foto om te vergroten)