Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 03.06.2021

Stadense wagenpark versterkt met een elektrische auto

Voortaan zet gemeente Staden een nieuwe, elektrische wagen in voor haar gemeentelijke dienstverlening. Het is een eerste stap in de richting van een wagenpak op niet-fossiele brandstof. Zo trekt het gemeentebestuur verder de kaart van duurzaamheid.

Eén van de wagens uit het wagenpark van gemeente Staden was dringend aan vervanging toe. Bij de aankoop van een nieuwe wagen kiest het gemeentebestuur voortaan voor een voertuig aangedreven door een niet-fossiele brandstof. Een logisch gevolg van het ondertekenen van het duurzaamheidscharter in 2020, een engagement waarmee Staden het (leef)milieu een handje wil helpen.

Lagere brandstof- en onderhoudskost

Nu ging de voorkeur uit naar een volledig elektrische wagen: een Opel Mokka-e. Met een vermogen van 136 paardenkracht en een rijbereik van 320 kilometer voldeed de wagen aan alle eisen van het gemeentebestuur. De wagen bezit een Lithium-ionbatterij van 50 kWh die volledig opgeladen is in 7,5 uur. De aankoopprijs bedroeg 32.674 euro. In aankoop is de wagen iets duurder dan een vergelijkbare niet-elektrische wagen, maar die meerkost wordt gecompenseerd door een lagere brandstof- en onderhoudskost.

Volgende duurzame wagen op de planning

Na het doorlopen van de procedure voor overheidsopdrachten werd de wagen aangekocht bij de garage Opel Leplae uit Torhout. Binnenkort staat nog een tweede aankoop op het programma. Stap voor stap maakt het gemeentebestuur zo werk van een wagenpark op niet-fossiele brandstof.

(klik op de foto’s om te vergroten)