Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 01.09.2023

Stadens college trekt in zebrapak naar eerste schooldag

Het is ondertussen een jaarlijkse traditie: met de start van het nieuwe schooljaar zetten de Stadense burgemeester en schepenen het belang van een veilige schoolomgeving extra in de verf. Verkleed als zebra manen ze autobestuurders aan om extra voorzichtig te zijn in de buurt van scholen. Dit jaar krijgen ze ook hulp van verkeersmascotte Straffe Staf en een uitbreiding van de zone 30.

In 2016 ondertekende Staden het SAVE-charter Steden en Gemeenten, een charter die een grotere verkeersveiligheid beoogt voor elke weggebruiker, kinderen en jongeren in het bijzonder. In 2023 sloot Staden zich ook aan bij de Coalitie van 30, een samenwerkingsverband van gemeenten, steden en organisaties die zich engageren voor een veilige en leefbare bebouwde kom. Verkeersveiligheid en leefbaarheid in de dorpskernen staan de voorbije jaren dan ook hoog op de politieke agenda.

Zichtbaar in het verkeer

(klik op het beeld om te vergroten)

Stap voor stap maken we werk van meer leefbaarheid en verkeersveiligheid in onze dorpskernen. De start van het schooljaar is een symbolische dag, gezien dan heel wat kinderen en jongeren terug op pad trekken richting hun school. Om hen veilig de baan op te helpen, kijken we jaarlijks om te sensibiliseren op belangrijke oversteekplaatsen in onze gemeente. Daarom trekken we vandaag ons zebrapak aan. Verkleed als zebra manen we autobestuurders aan om voorzichtig te zijn in de schoolomgeving. Terzelfdertijd vragen we ook aandacht voor de uitbreiding van de zone 30 in Oostnieuwkerke, Staden, Vijfwegen en Westrozebeke. We krijgen daarbij hulp van superheld Straffe Staf, onze verkeersmascotte. Vandaag vat hij post aan de school in Oostnieuwkerke. Maar het komende schooljaar trekt hij richting de verschillende Stadense scholen om op een opvallende manier autobestuurders attent te maken op de zone 30 en aanwezigheid van overstekende kinderen. Het zijn allemaal ingrepen die de verkeersveiligheid in de schoolomgeving moeten verhogen.

(klik op het beeld om te vergroten)

Op 22 september volgt de Strapdag. Die dag worden leerlingen en hun ouders gestimuleerd om op een actieve manier, te voet of met de fiets, richting school te trekken. Ook dan wil het gemeentebestuur haar steentje bijdragen voor een veilige tocht. We delen die dag in de Stadense scholen fluohoezen en -hesjes uit aan de leerlingen. Zo zorgen we dat ze ook dit najaar, tijdens de donkerste maanden van het jaar, extra zichtbaar zijn in het verkeer.

Benieuwd naar de nieuwe zone 30?
Neem een kijkje op www.staden.be/zone30 voor alle info.