Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 08.06.2023

Staden is ‘hartveilige gemeente’

We verlengen onze titel als ‘hartveilige gemeente’. Als gemeentebestuur mochten we de officiële erkenning voor 2023-2025 van het Rode Kruis Vlaanderen in ontvangst nemen. Het gevolg van gratis EHBO-cursussen en het plaatsen van verschillende AED-toestellen in de gemeente.

In 2016 mocht Staden voor de eerste keer het label ‘hartveilige gemeente’ van het Rode Kruis ontvangen. Om in aanmerking te komen voor het label, dienden we minstens één AED, een automatische externe defibrillator, op het grondgebied te hebben. Deze toestellen verhogen de overlevingskansen van slachtoffers van een hartstilstand. Ook opleidingen zijn een belangrijk onderdeel van de erkenning. In Staden voldoen we ruimschoots aan de vooropgestelde criteria van het Rode Kruis. We installeerden niet alleen twaalf AED-toestellen in onze gemeente, maar organiseren jaarlijks ook gratis EHBO-cursussen voor onze inwoners en medewerkers! Inspanningen die nu worden beloond.

Kiezen voor hartveilig is evident

(klik op het beeld om te vergroten)

Als gemeentebestuur hechten we veel belang aan deze hartveilige maatregelen. Ze maken het verschil tussen leven en dood. Dagelijks krijgen ongeveer 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. Door binnen 3 tot 5 minuten te starten met de reanimatie en defibrilleren, verhogen we de overlevingskans van het slachtoffer tot 70%. Da’s niet min! Het officiële bord van ‘hartveilige gemeente’ krijgt een plaatsje aan de ingang van het AC/DC in Staden. Geïnteresseerden kunnen vanaf 1 september terug deelnemen aan een gratis lessenreeks EHBO. De cursus gaat door om 18.45 uur in het SWOK, Ooststraat 4a in Staden, in samenwerking met het Rode Kruis Vlaanderen. Met vragen of om in te schrijven kan je mailen naar vorming@moorslede-staden.rodekruis.be. Wie benieuwd is naar de locaties van de AED-toestellen kan een kijkje nemen op www.staden.be/hartveilig.