Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 01.04.2016

Staden krijgt label ‘Hartveilige gemeente’

Onze gemeente ontving gisteren het label ‘Hartveilige gemeente’ van Rode Kruis Vlaanderen. Om dat label te ontvangen moet aan bepaalde criteria voldaan zijn. Gemeenten die het label ontvangen kunnen stellen dat de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand op hun grondgebied aanzienlijk vergroot worden. Als gemeentebestuur zijn we dan ook tevreden dat we hiermee kunnen uitpakken.

Om het label ‘Hartveilige gemeente’ van het Rode Kruis te ontvangen moet een gemeente aan twee belangrijke criteria voldoen. Zo moet er minstens één automatische externe defibrillator (AED) – die publiek toegankelijk is – op het grondgebied aanwezig zijn. Daarnaast dient er ook een engagement te zijn om de bevolking te sensibiliseren en moeten er opleidingen reanimatie en AED-gebruik voor zowel personeel als bevolking voorzien worden.

Staden voldoet ruimschoots aan beide criteria. Reeds in 2014 plaatsten we in elke Westrozebeke, Oostnieuwkerke en Staden een automatische externe defibrillator. De inwoners werden daar via verschillende communicatiekanalen van op de hoogte gebracht. In tweede instantie werden ook verschillende opleidingen aangeboden. 13,3% van de gemeentelijke personeelsleden volgden een opleiding reanimatie en AED-gebruik. Dat is meer dan de door Rode Kruis Vlaanderen vooropgestelde 10% . Eind vorig jaar volgde dan nog een opleiding AED-gebruik voor de inwoners.

Met die inspanningen wil het gemeentebestuur, net als het Rode Kruis, de overlevingskansen van mensen die een hartstilstand krijgen, zo groot mogelijk maken. Inzetten op gezondheid en zorg is en blijft dan ook een belangrijk gegeven.

Meer info: Dieter Duboccage (vrijetijd@staden.be of 051 70 82 04).

Foto by JCR

– Foto by JCR –