Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 23.12.2014

Staden Hartveilige gemeente dankzij AED

Wat als een inwoner een hartstilstand krijgt op straat, in het sportcentrum of in de bibliotheek? In België krijgen dagelijks ongeveer 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Zij moeten rekenen op hulp uit de directe omgeving om een ambulance te bellen. Want reanimeren binnen de 6 minuten betekent tot 60% meer overlevingskans. Door de afstand met het dichtstbijzijnde ziekenhuis (Roeselare) kunnen we de overlevingskansen verhogen met een AED-toestel in de buurt. De gemeente investeerde hiervoor 6.000 euro voor de aankoop van drie AED-toestellen.

In iedere deelgemeente werd een toestel geplaatst op een gemakkelijk bereikbare locatie.
– Het SWOK Staden (Ooststraat 4a)
– Zonneheem Oostnieuwkerke (Basijnsmolenstraat 2)
– De Nestel Westrozebeke (Vijfwegenstraat 17)

In de toekomst is het de bedoeling om ook in de Vijfwegen, Sleihage en het centrum van Staden AED toestellen te voorzien.

Een AED heeft het voordeel dat je geen hulpverlener hoeft te zijn om het te gebruiken. Een AED moet in nood wel gebruikt worden. Daarom organiseert de gemeente samen met het Rode Kruis de opleiding ‘Reanimeren en defibrilleren’. De opleiding duurt 3 uur en staat open voor iedereen. De gemeente heeft het goede voorbeeld door minstens 10% van z’n eigen medewerkers deze vorming te laten volgen.

De gemeente heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met het Rode Kruis om het label van Hartveilige gemeente te behalen. De eerste stap hebben we al genomen door het plaatsen van de AED-toestellen. De volgende stap is het organiseren van opleiding. We hopen tegen de zomer 2015 aan alle voorwaarden te voldoen. Heb je interesse voor de opleiding begin volgend jaar? Laat het ons weten via hartveilig@staden.be

Mijn bijzondere dank gaat uit naar de leden van de stuurgroep Hartveilige gemeente en in het bijzonder naar dr. Alain Demeulenaere, die een trekker was is het AED verhaal.