Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 30.09.2019

Staden gastgemeente voor startmoment handhavingsweek

Vanaf vandaag, maandag 30 september, tot en met zondag 6 oktober is er de handhavingsweek op zwerfvuil en sluikstorten. Staden genoot de eer om het startmoment te mogen organiseren. Het gemeentebestuur kan mooie resultaten voorleggen in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten, daarom viel de keuze van de West-Vlaamse gouverneur, Carl Decaluwé, op Staden voor het startmoment.

De handhavingsweek startte in 2015 in West-Vlaanderen en breidde in 2017 uit naar heel Vlaanderen. Tijdens deze vijfde editie plannen meer dan 1000 toezichthouders acties verspreid over heel Vlaanderen.

Onze gemeente scoorde een uitstekend rapport aan de hand van volgende vijf pijlers:

1 Infrastructuur

We beschikken over 56 vuilnisbakjes  op onze  publieke ruimtes die we wekelijks ledigen en organiseren  dagdagelijks veegbeurten met onze veegmachine cfr veegplan . Meldingen van sluikstorten of zwerfvuil worden binnen de 24 opgehaald en indien mogelijk  beboet.

Daarnaast  is Bertand dagdagelijks bezig met het opruimen van zwerfvuil in de 3 centra en tevens ons uithangbord als het gaat over zwerfvuil/sluikstorten.

2 Sensibilisering en communicatie 

Gedragswijziging  en mentaliteitswijziging nastreven door  te informeren  en duidelijk te maken dat afval achterlaten maatschappelijk niet kan  (artikels via gemeentelijk infoblad, borden op opgeruimde locaties, jaarlijkse schoonmaakacties met de scholen, vrijwilligers en verenigingen  met Bertrand als verpersoonlijking …)

3 Omgeving

Het gaat hier niet over vuilnisbakken  of veegplannen  maar over  de materiêle omgeving  die sluikstorten kan uitlokken zoals  leegstand, verloedering . Ook wij hebben “ icoonplaatsen”   waar volk passeert zonder al teveel sociale controle  (landelijke wegen zonder bewoning , achter de kerk, glasbollen, …

Daarom  geven we dergelijke plaatsen de hoogste prioriteit en houden we die extra in de gaten /houden we ze maximaal netjes !

4 Participatie

Initiatieven die de burger aanspreken om zelf hun straat wijk /omgeving te “zwerfvuilen’  dus de burger actief laten meewerken aan het  proper houden van de publieke ruimte via de” Mooimakers”  . Zo wordt voor de voorbijganger duidelijk dat  de openbare ruimte   wel degelijk ‘van iemand’ is . Hiertoe werken we samen met  de “mooimakers “ism met OVAM.

5 Handhaving

Het sluikstort van ons beleid  via handhaving en inzet van  camera’s ism MIROM  /de attente rol van de politie terzake  en niet te vergeten  toezicht van de gemeentelijk Groendienst en Technische Dienst  die betrokken zijn bij het onderhoud/beheer van de openbare ruimte.

De reportage van Focus/WTV kan je hier herbekijken:
https://www.focus-wtv.be/nieuws/betrapt-op-sluikstorten-350-euro-boete