Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 27.05.2021

Sint-Bavokerk verfraait oorspronkelijke muurschilderingen

De Sint-Bavokerk in Westrozebeke kreeg een flinke opknapbeurt. Om de kerk alle eer aan te doen, bundelden de kerkfabriek, het gemeentebestuur en het Agentschap Binnenlands Bestuur de krachten. De oorspronkelijke muurschilderingen kregen terug hun originele uitzicht.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de Sint-Bavokerk in Westrozebeke volledig verwoest. In de jaren ’20 werd de kerk heropgebouwd en versierd met decoratieve beschilderingen. In 1977 kregen ze jammer genoeg een nieuw kleur aangemeten, waardoor een stuk waardevol cultureel erfgoed verloren ging.

De roos van Westrozebeke

In 2019 ging de kerkfabriek Sint-Bavo aan de slag om de kerk te restaureren. Ze kon daarbij rekenen op de steun van het gemeentebestuur van 145.000 euro en het Agentschap Binnenlands Bestuur met een subsidie van 30 % van de totale kostprijs. Met het advies van de architecten werden enkele oorspronkelijke muurschilderingen terug in eer hersteld. Een van de bijzonderste muurschilderingen is ongetwijfeld de roos, die symbool staat voor de dorpsnaam. De hoofdkleur groen brengt de muurschilderingen terug naar de oorspronkelijk gebruikte art-deco-stijl van de beschilderingen. Ze sluit bovendien vlekkeloos aan op de gebrand[1]schilderde ramen van het hoogkoor. In 2022 wordt de tweede en laatste fase van de schilderwerken opgestart. “We kregen al heel wat enthousiaste reacties van de kerkbezoekers. We zijn dan ook heel blij dat we straks, na het afronden van de laatste schilderfase, ons kerkpatrimonium terug kunnen laten schitteren”, aldus Marnick Pattyn van de kerkfabriek Sint-Bavo.

Gekend tot ver buiten onze dorpsgrenzen

(klik op de foto’s om te vergroten)

We stellen vast dat de Sint-Bavokerk heel frequent wordt bezocht, ook van mensen van buiten Staden. Ze komen voor de verering van Onze-Lieve-Vrouw van Rozebeke, die tot ver buiten onze dorpsgrenzen gekend is. Het feit dat de kerk zo waardevol is, lag mee aan de basis om de kerk in eer te herstellen en als bedevaartsoord open te stellen voor het grote publiek.