Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 05.05.2017

Recht van bij de boer? Groot gelijk!

Wat als we met z’n allen vaker verse land- en tuinbouwproducten zouden kopen bij de boer zelf? De korte keten, het is voor veel overheidsinstanties en leden uit de land- en tuinbouwsector één van de instrumenten om de sector te versterken en bepaalde land- en tuinbouwbedrijven rendabel(er) te maken en nieuw leven in te blazen. Heel wat campagnes promoten die directe verkoop; ook ik wil met dit bericht – na mijn bezoek aan de gloednieuwe lokaalmarkt Roeselare – oproepen om hier vaker aan te denken en om bewuster landbouwproducten te kopen.

Melk komt niet uit een doos, tomaten zitten niet van nature in plasticverpakking en ook vleesproducten komen van bij de landbouwer om de hoek. Toch kiest de meerderheid van Vlamingen nog altijd voor het gemak en kopen zij hun verse producten allemaal ineens in een grootwarenhuis. De lokale groentewinkel of buurtslager blijft daarbij te vaak links liggen en velen weten niet dat de boer die ze passeren op weg naar het grootwarenhuis ook rechtstreeks aan hen kan verkopen.

Vers, verser, verst

Hoe heerlijk kan een middagmaal zijn met asperges die ‘s morgens gestekt werden en ’s middags op je bord liggen? Hetzelfde geldt voor tal van andere land- en tuinbouwproducten. Steeds meer boeren, tuinbouwers, melkveehouders, varkenshouders,… bieden hun verse producten aan in een klein hoevewinkeltje op het erf. De prijzen zullen nooit hoger zijn dan in de winkel. Voor dezelfde krop sla betaal je minder in de hoevewinkel dan in de supermarkt en hij zal minstens een dag verser zijn.

Win-win voor iedereen

Wanneer je rechtstreeks aan de producent koopt, dan spreekt men van de ‘korte keten’. Terwijl de landbouwer een betere prijs krijgt voor zijn producten, krijg jij als consument verse en kwaliteitsvolle producten zonder veel voedselkilometers en verpakkingsafval in ruil.

Ook bij jou in de buurt

Op de website www.rechtvanbijdeboer.be vind je een overzicht van alle hoevewinkels, afhaalpunten en automaten in jouw buurt. In een straal van 10 kilometer van Staden zijn er zo 37 plaatsen opgenomen in de lijst. Wie weet ligt er wel eentje letterlijk om de hoek, of passeer je dagelijks één op weg naar jouw werk? ‘Recht van bij de boer’ is een handige website om op zoek te gaan naar heerlijk verse en lokale producten.

Lokaalmarkt Roeselare

IMG_8847Uitgerekend vandaag opende in Roeselare (in de oude Sint-Amandskerk) voor het eerst de lokaalmarkt. Dit (kleine) broertje van de lokaalmarkt in Deerlijk biedt aan lokale land- en tuinbouwers uit de streek de mogelijkheid om elke vrijdag hun verse producten rechtstreeks aan de consument te verkopen. Voor de consument is er dan weer een groot aanbod van verschillende dagverse producten. Ik ging er vandaag bij de opening al even de sfeer opsnuiven en ben bijzonder enthousiast over het initiatief, de beleving en ook van de gebruikte nieuwe technologieën. Grote aanrader!

Meer informatie over lokaalmarkt Roeselare en Deerlijk vind je hier: www.lokaalmarkt.be.

 

IMG_8848 IMG_8849 IMG_8851 IMG_8852 IMG_8853 IMG_8855 IMG_8850