Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 31.07.2020

Opgepompt grondwater krijgt tweede leven

Bij bouwwerken wordt vaak grondwater opgepompt om de ondergrond tijdelijk droger te maken. Dat maakt werken in de ondergrond gemakkelijker. Het opgepompte water wordt geloosd in de riolering, terwijl het tal van andere doeleinden kan hebben. Gemeente Staden, Aquafin en Aannemingen Penninck nv slaan de handen in elkaar en geven dit water een tweede leven in de landbouw.

Zuinig omspringen met water
De voorbije maanden en zomers kenden we geregeld periodes van droogte. Meer dan ooit beseffen we dan hoe kostbaar water is. Vooral in de landbouw, waar water noodzakelijk is voor het groeien van gewassen, wordt dat pijnlijk duidelijk. Gemeente Staden wil daarom actief op zoek gaan naar manieren om zuinig om te springen met het beschikbare water en voorraden aan te leggen voor drogere periodes.

Van wegenwerken naar de landbouw
Bij de wegenwerken in de Basijnsmolenstraat – Slijperstraat in Oostnieuwkerke komt heel wat grondwater vrij. Dat bemalingswater wordt normaal opgepompt en via de riolering afgevoerd. Het water is nochtans van goede kwaliteit en kan het dus zonder verdere zuivering gebruikt worden in de landbouw! Gemeente Staden, Aquafin en Aannemingen Penninck nv slaan de handen in elkaar om dat water ter beschikking te stellen van de landbouwers in de buurt.

Van de Basijnsmolenstraat naar het bufferbekken
Het opgepompte water van de werken in de Basijnsmolenstraat wordt opgevangen in een regenwatertank en vervolgens afgevoerd naar het nabije bufferbekken in de Veldstraat. Daar kunnen landbouwers het water oppompen voor gebruik op hun veld. Aanvankelijk gaat het over 50 m³ per dag. Na het verlof vloeien hoeveelheden van 75 m³ water per dag of 2.325 m³ per maand langs de pompinstallatie.

(klik op de foto om te vergroten)

Werk maken van een duurzame gemeente
Met dit proefproject trekt het gemeentebestuur opnieuw de kaart van duurzaamheid. Na de aanleg van bloemenweides en bijenhotels, een alternatief maaibeheer, het stimuleren van geveltuintjes en het verledden van de openbare verlichting is dit een nieuwe stap in de goede richting.