Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 01.07.2023

Opening nieuw skatepark op sportsite De Wankaarde

In Staden opende zaterdag een gloednieuw skatepark naast sporthal De Wankaarde, in het centrum van de gemeente. Het park is 245 m² groot en bestaat uit 7 skate-objecten, van een ‘quarter-pipe’ tot ‘slappy curb’. De opening werd meteen ingezet met skate- initiaties voor beginnende skaters en een wedstrijd voor ervaren skaters.

In 2021 werd de basis voor het nieuwe park gelegd. In het strategisch meerjarenplan van de gemeente werd 156.000 euro budget voorzien voor de aanleg van een nieuw skatezone in Staden. De voorbije jaren was er heel wat vraag naar een skatepark in onze gemeente, zowel op de jeugdraad, van de ouders als van de jongeren zelf. Als gemeentebestuur vinden we het belangrijk om te investeren in de passies en interesses van onze jeugd. Zo kreeg ook dit skatepark een plaatsje in ons meerjarenplan. De vele positieve reacties bij de start van dit project bevestigden het belang van deze beleidskeuze.

Van idee tot plan

(klik op het beeld om te vergroten)

Om tot een mooi resultaat te komen, vond het gemeentebestuur het belangrijk om in overleg te gaan met de Stadense skaters. Ze werden uitgenodigd op verschillende inspraakmomenten om in kaart te brengen hoe het ideale skatepark er moet gaan uitzien en wat een goede locatie zou kunnen zijn. Dankzij hun inbreng en inzet is dit nieuwe skatepark mogelijk gemaakt. Ze toonden niet alleen het belang van deze nieuwe plek, maar hun feedback en suggesties legden de basis voor het ontwerp. Uiteindelijk vond het gemeentebestuur de ideale locatie op een graszone tussen de voetbalkantine van SK Staden en sporthal De Wankaarde, op de sportsite in het centrum van de gemeente. Daar startte Public Construct NV in februari met de aanleg van het betonnen skatepark van 245 m². De technische dienst van de gemeente verzorgde de voorbereidende werken en omgevingswerken.

Opening met skaters, beats & bites

Zaterdag 1 juli, met de start van de zomer, was het dan zover: de opening. De dag stond volledig in het teken van skaten. ’s Morgens konden beginnende skater een initiatie volgen met tips van ervaren skaters. In de namiddag was het de tijd voor het zwaardere werk. Ervaren skaters konden elkaar uitdagen tijdens een skatecontest. Uiteindelijk veroverde Matteo Vanderveken het hart van de jury in de categorie ‘-13 jaar’. Bij de +13 was het Sten Goemaere die tot beste skater werd bekroond en naar huis mocht gaan met de eerste prijs.