Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 03.03.2023

Nieuwe Vrijbosfietsroute officieel voorgesteld

Op dinsdag 28 februari presenteerde Westtoer de Vrijbosfietsroute in Staden. Het traject van 50,6 kilometer gidst je door het zacht glooiende landschap en de groene zones van Staden, Houthulst, Hooglede en Kortemark. Langs deze nieuwe fietsroute liggen heel wat bezienswaardigheden zoals het uitkijkpunt op de Vredesmolen in Klerken, verschillende WO-I sites en leuke picknickzones om even tot rust te komen.

(klik op het beeld om te vergroten)

De lancering van de Vrijbosfietsroute kadert in een volledige herwerking van het recreatieve fietsaanbod in West-Vlaanderen. Voor deze route werd een volledig nieuw traject uitgewerkt. Westtoer speelt nog beter in op de beleving van recreanten dankzij de integratie van nieuwe paden, natuurgebieden en leuke stopplaatsen langs de fietsroutes. In totaal worden 25 nieuwe fietsroutes gelanceerd. Zeven daarvan werden vorig jaar reeds geopend en de Vrijbosfietsroute is de negende van 18 nieuwe en vernieuwde fietsroutes die in het voorjaar van 2023 worden voorgesteld. Westtoer organiseert in 2023 een themajaar rond fietsen en wandelen vanuit het nieuwe merk ‘Visit West-Vlaanderen’. Dit is een overkoepelend toeristisch platform dat vooral de fiets- en wandelmogelijkheden alsook de gastronomische troeven uit West-Vlaanderen presenteert.
De Vrijbosfietsroute laat je het zacht glooiende landschap van de westhoekgemeenten Staden, Hooglede, Houthulst en Kortemark ontdekken. Je duikt in het groen van de Handzamevallei, de Krekemeersen in Kortemark en het Vrijbos in Houthulst. De route komt voorbij enkele indrukwekkende getuigen van de Eerste Wereldoorlog, zoals de Duitse militaire begraafplaats in Hooglede en de Vrijbosroute als voormalige aanvoerlijn naar het front. Je fietst langs de Vredesmolen in Klerken waar je een prachtige panorama hebt over de voormalige frontstreek. Onderweg geniet je van leuke picknickplekjes en streeklekkers in de lokale horeca.
De route wordt bewegwijzerd met zeshoekige bordjes en kent startpunten aan de Sporthal De Wankaarde in Staden, Toerisme Houthulst, Toerisme Hooglede en het Gemeentehuis van Kortemark. Aan deze vier startpunten staat telkens een startbord.


Alle nieuwe en herwerkte routes worden als ‘bewegwijzerde suggestieroute‘ geïntegreerd op de fietsnetwerkkaarten. Van deze routes zal er geen aparte folder meer verschijnen. De fietsnetwerkkaarten met de suggestieroutes zijn vanaf eind maart te koop in de webshop van Westtoer shop.westtoer.be en partners (diensten voor toerisme, bezoekerscentra, boekhandels, etc.). Via visitwestvlaanderen.be vind je alle informatie over deze nieuwe fietsroute terug en kan er een gratis pdf-bestand met routekaart en gpx-bestand van het traject worden gedownload.