Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 08.06.2023

Nepduiven tegen schade aan gewassen

Voortaan kunnen landbouwers nepduiven lenen bij het gemeentebestuur. Het is een geluidsarm en milieuvriendelijk afschrikmiddel voor de houtduif. Door de nepduif op te hangen op hun akker, vermijden ze jaarlijks heel wat schade aan hun landbouwgewassen.

(klik op het beeld om te vergroten)

De houtduif is verzot op knoppen en kiemplanten. Die vindt ze op aangeplante akkers. Jaarlijks is de vogelsoort zo verantwoordelijk voor heel wat schade aan landbouwgewassen. Het verlies kan oplopen tot 1.300 euro per hectare. Als duurzame landbouwgemeente willen we onze landbouwers gepast ondersteunen. We zoeken daarbij voortdurend naar milieuvriendelijke en duurzame afschrikmiddelen. De klassieke vogelschrikkanonnen zijn geen ideale oplossing. Je mag ze niet zomaar plaatsen en ze zorgen ook voor geluidsoverlast naar de buurt. In onze zoektocht sloegen we de handen in elkaar met Stadlandschap West-Vlaamse Hart. Binnen hun LEADER-project ‘Geïntegreerd Faunaplan’ maken ze werk van een beter evenwicht in de verschillende diersoorten op het platteland. Het zoeken naar milieuvriendelijke afschrikmiddelen om landbouwers te ondersteunen, is een belangrijk onderdeel daarvan.

Nepvossen en -duiven afwisselen
De klassieke preventiemiddelen, zoals vogelverschrikkers, geraakt de houtduif na een tijdje gewoon. Daarom is het belangrijk om verschillende methodes af te wisselen of te combineren. In 2019 startte de gemeente al met het uitlenen van 10 nepvossen. De vos is een natuurlijke vijand voor de houtduif. De aanwezigheid van een nepvos op de akkers houdt de vogels zo op afstand. Nu voegen we daar ook 10 nepduiven aan toe. Landbouwers kunnen die ophangen op hun akker. Zo wekken ze de indruk bij naderende houtduiven dat er een dode soortgenoot is. Dat is voor hen voldoende om op de vlucht te slaan. Een eenvoudig, effectief en milieuvriendelijk middel in de strijd tegen schade aan landbouwgewassen. De aankoop van de duiven was mogelijk met de steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.
Stadense landbouwers kunnen gratis hun nepvos of -duif reserveren bij de sector Wonen & Omgeving van de gemeentelijke dienstverlening via www.staden.be/nepduif of 051 70 82 01. Vervolgens wordt er praktisch afgesproken om één of meerdere exemplaren tot bij de landbouwer te brengen.