Nieuwsberichten

Nieuws uit Brussel 05.03.2015

Minister en Staatssecretaris slaan handen in elkaar

Goed nieuws voor de maricultuur: de Vlaamse minister van visserij engageert zich om een nauwe samenwerking met haar collega Bart Tommelein, staatssecretaris voor de Noordzee in de federale regering, op te starten. Dat bevestigde ze tijdens de commissie visserij van woensdag 4 maart, naar aanleiding van mijn vraag of en hoe ze een samenwerking met haar collega’s op het federale niveau ziet.

Aanleiding voor het debat over de toekomst van de maricultuur was de uitspraak van de Europese Commissie over de overheidssteun die de SDVO (Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling) ontvangen heeft. Volgens de Europese Commissie oefende de SDVO een commerciële activiteit uit bij haar onderzoek naar de ‘Flanders Queen Mussel’ en handelde het niet in het algemeen belang van de visserijsector.

Geen Vlaamse subsidies misbruikt

De verkregen subsidies moeten nu terugbetaald worden, wat het SDVO in financieel nauwe schoentjes brengt. Dat alles onderstreept enkel maar de noodzakelijkheid tot samenwerking tussen het federale beleidsniveau (Noordzee) en het Vlaamse niveau (Visserij). Hoe de samenwerking er concreet zal uitzien en waar de SDVO naar toe zal evolueren valt wel nog af te wachten.

De Vlaamse minister van Visserij kon de commissieleden wel geruststellen over het aandeel van Vlaanderen inzake de terug te betalen middelen: “De vaststelling van het misbruik heeft niets te maken met Vlaams geld dat naar SDVO is gegaan, en ook niet met Europese middelen. Het misbruik van overheidssteun gaat enkel over federale middelen. Dat is goed nieuws, wij moeten dus niets terugvorderen.” Het is nu aan haar federale collega, tevens de vorige Vlaamse minister van Visserij, Peeters om de zaak aan te pakken.