Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 17.07.2014

Jongste burgemeester neemt het op voor Landense collega

(persbericht Het Laatste Nieuws dd. 17/07/2014)

Francesco Vanderjeugd (Open Vld), Vlaams parlementslid en burgemeester van Staden, neemt het op voor zijn sp.a-collega uit Landen Gino Debroux. Die werd woensdag bedolven onder een lawine aan kritiek na zijn initiatief om een groep woonwagenbewoners te verjagen met luide muziek. Ook Vanderjeugd noemt de gebruikte methode “voor discussie vatbaar”, maar vindt dat het tegelijk ongehoord dat Debroux “in de steek gelaten wordt” door sp.a en N-VA. Die twee partijen hadden de afgelopen jaren meer kunnen doen voor de problematiek van de woonwagenbewoners, aldus Vanderjeugd.

Gino Debroux, de sp.a-burgemeester van het Vlaams-Brabantse Landen, was woensdag kop van Jut. Zijn voorstel om een groep woonwagenbewoners van een industrieterrein te verjagen met luide muziek, kreeg bakken kritiek. Ook vanuit zijn eigen partij kreeg Debroux de nodige tegenwind.Toch krijgt Debroux ook steun, misschien uit onverwachte hoek. Zo noemt Francesco Vanderjeugd, de jonge Open Vld-burgemeester van Staden, de demarche van Debroux “onorthodox, maar argumenteerbaar”.

“De manier waarop burgemeester Debroux de Roma van Landense priv├ęgrond probeerde weg te jagen is zeker voor discussie vatbaar,” klinkt het, “maar hem in de steek laten zoals ontslagnemende regeringspartijen sp.a en N-VA doen is onaanvaardbaar.”

Dat Debroux net door die partijen op de korrel wordt genomen, vindt Vanderjeugd “niet correct”. Volgens de Open Vld’er is het net de Vlaamse regering die de voorbije jaren tekort schoot om een oplossing te vinden voor de problematiek van de woonwagenbewoners.

“Eigenlijk is de Landense situatie vergelijkbaar met de korst van een wonde. Velen zijn gefixeerd op de zichtbare korst, oorverdovende muziek om mensen weg te jagen. Slechts weinigen kijken naar de wonde, met name de gebrekkige Vlaamse aanpak om rondtrekkende Roma op te vangen en om hen menswaardig levensomstandigheden aan te bieden,” aldus Vanderjeugd.