Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 02.12.2021

Hondenpoeppalen doen elk kakje in een bakje eindigen

Staden startte een proefproject met hondenpoeppalen. Ze kregen een voorlopige plaats in de strijd tegen zwervende hondenpoep. Wie op stap gaat met zijn viervoeter kan voortaan de hondenpoep van zijn of haar viervoeter kwijt op zes plaatsen in de gemeente. De palen worden tweewekelijks geledigd en afhankelijk van het gebruik komen er palen bij of krijgen ze een nieuwe plaats.

Een hondeneigenaar is verplicht om de uitwerpselen van zijn of haar hond op te ruimen. Dat is niet alleen fijn voor wie later hun pad kruist, het is ook belangrijk voor het dierenwelzijn. In de hondenpoep zit namelijk een gevaarlijke parasiet die bij koeien vaak leidt tot een miskraam. De koeien kunnen die oplopen tijdens het eten van (kuil)gras met besmette hondenpoep. Daarom hecht het gemeentebestuur veel belang aan de bestrijding van zwervende hondenpoep. Om de baasjes op weg te helpen, plaatst het gemeentebestuur van Staden extra hondenpoeppalen. Ze bieden wat extra voordelen tegenover de gewone vuilnisemmers. Ze zijn hygiënischer, veroorzaken minder geurhinder, voorkomen sluikstorten door hun klein formaat en passen beter in de omgeving.

Gemaakt van gebruikte materialen en eenvoudig te verplaatsen

(klik op de foto om te vergroten)

De palen zijn een ontwerp van de technische dienst van de gemeente. Om de zuilen vorm te geven, maakten de medewerkers gebruikt van gerecupereerde materialen. Dat is niet alleen duurzamer, het is bovendien goedkoper. “Voorlopig gaat het over zes extra palen, waarvan minimum één per deelgemeente. Ze krijgen een plekje op plaatsen waar we regelmatig overlast vaststellen. Tijdens de wintermaanden ledigen we ze sowieso tweewekelijks. Afhankelijk van het gebruik kijken we of het nodig is om regelmatiger langs te gaan, ze een nieuw plekje te geven of extra palen bij te plaatsen. Je vindt de palen aan de Luikewegel en hondenloopweide in Staden, het Polderbos en wijk De Appel in Westrozebeke en de wijk Zuidwege en het Moerasbos in Oostnieuwkerke.