Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 24.11.2021

Gemeenteschool Okido krijgt duurzame renovatie

De oudste vleugel van gemeenteschool OKIDO in Westrozebeke kreeg een grondige renovatie. Door het dak te isoleren en de ramen te vernieuwen bespaart het gemeentebestuur jaarlijks 19,74 ton CO2 per jaar. Een duurzaam project waarvoor Staden kon rekenen op de steun van provincie West-Vlaanderen en het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION). Nieuwe ramen en extra isolatie voor het dak.

Gemeenteschool OKIDO in Westrozebeke bestaat uit twee delen: een deel opgericht in 1971 en een nieuwbouw van 2010. Het oudste gedeelte bestaat uit drie klaslokalen, een turnzaal, een bergruimte en een technisch lokaal. Om de energieprestatie van dat gebouw te verbeteren drong een renovatie zich op, zowel het dak als de houten ramen in enkel glas waren echte energieverslinders. Door het aanbrengen van extra isolatie en vervangen van de ramen door hoogrendementsglas, bespaart het gemeentebestuur zo’n 19,74 ton CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met de hoeveelheid CO2 die 789 bomen jaarlijks uit de lucht halen. Maar ook voor de leerlingen die er school lopen, betekent de renovatie heel wat meer comfort.

Eén van de vijftien klimaatprojecten van provincie West-Vlaanderen

(klik op de afbeelding om te vergroten)

De totale kostprijs voor de renovatiewerken kwam op € 165.000,00. De werken werden uitgevoerd onder leiding van architect Bart Dejonghe. Daarbij kon het gemeentebestuur rekenen op € 30.818,00 steun van de provincie West-Vlaanderen en € 89.040,00 van het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION). Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe van de provincie West-Vlaanderen vult aan: “Jaarlijks trekken we 1,3 miljoen euro uit voor klimaatprojecten die gericht zijn op het verminderen van de CO2-uitstoot. In 2020 werden vijftien projecten goedgekeurd. Een daarvan is het project in Staden. Het is al het tweede project van Staden dat subsidie ontvangt van het provinciebestuur. Met het engagement om tegen 2025 80% van de openbare verlichting te verledden, kreeg Staden in 2020 al een subsidie van € 100.000,00.”