Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 02.06.2022

Gemeentelijk archief in het nieuw

Het gemeentebestuur investeerde in een nieuw verrijdbaar opslagsysteem voor het gemeentelijk archief. Zo kan de gemeente alle archiefstukken een vast onderdak geven in de bibliotheek van Staden. En is er meteen ook ruimte om de komende jaren het archief verder uit te bouwen op één vaste locatie.

Van drie locaties naar één

Het gemeentelijk archief van Staden herbergt heel wat historisch waardevolle stukken, van bevolkingsregisters tot bouwdossiers. Door plaatsgebrek zaten deze archiefstukken verspreid over drie gemeentelijke locaties: het voormalige gemeentehuis in Staden, woonzorgcentrum De Oever in Oostnieuwkerke en de bibliotheek in Staden. Om de capaciteit van het archief te verhogen en de historische documenten zoveel als mogelijk te kunnen centraliseren, kocht het gemeentebestuur een nieuw verrijdbaar opslagsysteem aan. De verrolbare archiefkasten op rails maken het mogelijk om de bestaande archiefruimte efficiënter te gebruiken”, vertelt schepen voor interne zaken Joeri Deprez.

Van verrijdbare kasten tot zonwerende raamfolie

De vernieuwing van het archief is goed voor een investering van om en bij de 70.000 euro. Daarmee kreeg de archiefruimte van de bibliotheek van Staden niet alleen een nieuw opslagsysteem, maar werden ook enkele ingrepen gedaan om de documenten goed te bewaren. Zo kregen de ramen uv-bestendige folie aangemeten, werden de muren geschilderd om stofvorming tegen te gaan en werd de verwarming verwijderd. Daardoor zijn de archiefstukken minder onderhevig aan temperatuurverschillen, stof en uv-licht.

Voorbereid op de toekomst

(klik op het beeld om te vergroten)

In het nieuwe gemeentelijk archief kunnen 1.144 lopende meter aan archiefstukken ondergebracht worden. Daarmee zijn we heel wat jaren zoet. Ons huidig archief bestaat uit 881 lopende meter documenten. De geschatte aangroei van ons archief komt op 27 lopende meter per jaar. Dat betekent dat we zeker tien jaar goed zitten met deze investering. Met de doorgedreven digitalisering van de laatste jaren zal dat hoogstwaarschijnlijk nog langer zijn. Zo zijn op vandaag al alle nieuwe bouwdossiers digitaal. Maar er zal steeds een niet-digitaal archief blijven. Als openbaar bestuur zijn we verplicht om bepaalde documenten op papier te bewaren. Ook het archiveren en opzoeken van die documenten zal voortaan vlotter verlopen met het nieuwe opslagsysteem.