Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 01.02.2021

Elke tuin verdient een fruitboom

Een fruitboom werpt letterlijk en figuurlijk zijn vruchten af. Het is niet alleen leuk voor de biodiversiteit in je tuin, maar in de warme zomermaanden geniet je bovendien van een fijne schaduwplek om te vertoeven. Daarom geeft het gemeentebestuur elke inwoner de kans om zijn of haar tuin op te fleuren met een fruitboom tegen een voordelige groothandelprijs.

Fruitbomen werpen hun vruchten af

Bevoegd schepen, Chris Verhaeghe, gaf alvast het goede
voorbeeld. (Klik op de foto om te vergroten)

Een fruitboom is nuttig! Hij voorkomt droge grond, zorgt voor extra leven in de tuin – van vogels tot vlinders – en geeft zuurstof aan je buurt. Zo kan je gezond ademhalen en volop genieten van al die pracht en praal. Zeker in de lente, als bloesems floreren en schaduw zorgt voor een fijne plek om te ontspannen of spelen. Elke jaar opnieuw pluk je als eigenaar letterlijk en figuurlijk de vruchten van je boom. En dat voor een kleine inspanning!

Elke Stadense tuin een fruitboom

Dat heeft ook het gemeentebestuur van Staden begrepen. Het is haar ambitie om in deze beleidsperiode per inwoner één boom aan te planten. 11.400 om specifiek te zijn! Om die ambitie kracht bij te zetten, geeft ze elke inwoner de kans om zijn of haar tuin op te fleuren met een fruitboom tegen een voordelige groothandelprijs. Ze kunnen daarbij kiezen tussen vier zorgvuldig gekozen soorten van verschillende grootte:

Appel: Elstar of James Grieve

o Hoogstam: 23 euro, boompaal (180 cm) en bindsel inbegrepen

o Halfstam: 18 euro, boompaal (150 cm) en bindsel inbegrepen

o Laagstam: 10 euro

Peer: Conference of Doyenné du Comice

o Hoogstam: 23 euro, boompaal (180 cm) en bindsel inbegrepen

o Halfstam: 18 euro, boompaal (150 cm) en bindsel inbegrepen

o Laagstam: 10 euro

Inwoners kunnen één boom aankopen om aan te planten in hun eigen tuin of weide. Voor extra bomen kunnen ze terecht bij een plaatselijke tuinaannemer of -centrum. Ze betalen dan de geafficheerde prijs bij de verkoper.

Bestellen en afhalen

Een fruitboom bestellen kan via www.staden.be/fruitboom, op het nummer 051 70 82 01 of aan de balie van de sector Wonen & Omgeving in het AC/DC, Ieperstraat 109 in Staden. Na betaling krijgen ze een bevestiging en kan de aanvrager zijn of haar boom ophalen in het recyclagepark, De Linde 14 in Staden. Een bijhorende handleiding helpt ze op weg om de boom een mooi plaatsje te geven in de tuin.