Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 07.09.2023

Eerstesteenlegging nieuw chirocheem Staden

Donderdagavond 7 september 2023 werd op Chiroterrein Zonneburcht in Staden de eerste steen gelegd voor een nieuwbouw. De extra ruimte moet het mogelijk maken om ook de Chiromeisjes Staden onder te brengen op de jeugdsite. Daarvoor slaat vzw Jochimee, die zowel de Chiromeisjes als -jongens vertegenwoordigt, de handen in elkaar met gemeente Staden.

Chiromeisjes ’t Piegoetje in Staden kampte al even met plaatsgebrek. Ze waren vragende partij voor een uitbreiding van hun Chiroheem. In 2011 bouwden de Chiromeisjes nog een nieuw leidingslokaal. Maar de nood aan extra ruimte bleef. Daarom klopte de vzw, die instaat voor het beheer van zowel de Chirosite van de jongens als de meisjes, aan bij gemeente Staden voor een oplossing.

(klik om het beeld te vergroten)

Na overleg met vzw Jochimee kwam het gemeentebestuur Staden met een voorstel. Gemeente Staden stelde voor om beide Chiro’s samen onder te brengen op de site van de Chirojongens. Zo kon de gemeente Staden al hun energie en middelen focussen op één zone en die uitbouwen tot een volwaardige jeugdsite, waar beide jeugdbewegingen volop kunnen bloeien en groeien. Een voorstel waar de vzw en beide leidingsploegen toekomst in zagen.

Nieuwbouw met polyvalente zaal, keuken, sanitair blok en vergaderlokaal

Om beide jeugdbewegingen onder te brengen op één site was extra ruimte nodig. Daarom werden de noden in kaart gebracht wat uitmondde in een nieuwbouw. Het nieuwe gebouw komt in het verlengde van het bestaande materiaalheem met speelzolder. Ze zal bestaan uit een grote zaal die ook dienst kan doen als refter voor 100 personen, een keuken voor kampgroepen en een volledig nieuw sanitair blok met douches en toiletten voor jongens en meisjes. Er komt ook een vergaderlokaal voor de leidsters. Ook de omgeving wordt aangepakt. Naast de heraanleg van het verharde gedeelte moeten avontuurlijke speelheuvels, extra speelbos en een wadi uitnodigen om te spelen.

Om het project tot een goed einde te brengen, investeert vzw Jochimee 175.000 euro en gemeente Staden 590.000 euro. Donderdagavond 7 september 2023 vond de eerstesteenlegging plaats en gaat de bouw officieel van start. Het einde van de werken is voorzien voor de zomer van 2024. Vervolgens nemen ook de Chiromeisjes Staden hun intrek op de vernieuwde jeugdsite.

Meer informatie over Chiro Staden kan je vinden via: www.chirostaden.be.

(klik op het beeld om te vergroten)