Nieuwsberichten

Nieuws uit Brussel 17.01.2019

Debat op Agriflanders

Op de landbouwbeurs Agriflanders te Gent nam Francesco Vanderjeugd deel aan het debat waar het ABS-memorandum werd voorgesteld. Het debat werd gevoerd samen met CD&V’er Bart Dochy, voor SP.A Joris Vandenbroucke, voor Vlaams Belang Kurt Ravyts (Groen en NVA waren verontschuldigd) en de nationale voorzitter van het ABS, Hendrik Vandamme.

Francesco kaartte er onder andere aan dat de landbouw het absolute fundament is voor onze agro-voedingsindustrie. Het is dan ook evident dat ons toekomstig landbouwbeleid nog meer zal moeten inzetten op verduurzaming, maar dan in de drie aspecten die het begrip omvat: ecologisch, maar ook economisch én sociaal. Onze landbouw zal dus in alle opzichten en voor iedereen leefbaar moeten blijven.
Hoe we dat precies willen aanpakken hebben we in het Vlaams Parlement in een kamerbreed goedgekeurde resolutie vastgelegd. Die resolutie spreekt over schaalverandering in de land- en tuinbouw. De basis van deze idee is dat we een kader moeten creëren zodat elke landbouwer kan zoeken naar een geschikt businessmodel op zijn of haar maat waardoor de landbouwbedrijven economisch leefbaar kunnen zijn. Voor de ene kan schaalvergroting en bulkproductie een optie zijn, maar voor de andere kan het beter zijn een kleiner, maar zeer gespecialiseerd bedrijf op te richten.

Het volledige ABS-memorandum kan je hier nalezen:
http://www.absvzw.be/actueel/abs-lanceert-politiek-memorandum-2019-/179.html

ABSdebat

(klik op de foto om te vergroten)