Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 25.02.2015

Bij varkenshouder Lavens staan groentjes op de menu

Bij Kristel en Johan Lavens, varkenshouders uit Staden, staat sinds 6 maanden geen klassiek varkensvoer meer op de menu, maar hoofdzakelijk groentjes… gefermenteerde groentjes. Kristel en Johan zijn de eersten in Vlaanderen en Nederland die investeren in een installatie om afgekeurde groenten te verwerken tot varkensvoer. Als je het mij vraagt, in alle opzichten een positief en innovatief verhaal, waarbij opvolging door dochters Sharon en/of Shania verzekerd lijkt. Chapeau!

Onze samenleving staat voor een enorme uitdaging: steeds meer mensen eten vlees. Wereldwijd neemt de vraag naar vlees exponentieel toe. Eén groot probleem: de productie van vee- en varkensvoer heeft een gigantische impact op milieu en natuur. Grote delen van het varkensvoer dat Vlaamse varkens consumeren komt van andere werelddelen. “Grondstoffen uit overzeese landen is niet de toekomst voor de varkenshouderij in Vlaanderen”, aldus Johan Lavens. Dus werkte hij samen met Vermeulen Construct en Agreon uit Ieper aan een oplossing.

Gezonder varkensvlees

Deze namiddag kreeg ik samen met onder meer deputé Bart Naeyaert een rondleiding en meer uitleg bij de installatie. Kort samengevat worden de opgehaalde groenten gewassen, gemalen, gestoomd (wal alle mogelijke ziektekiemen doodt) en gefermenteerd om dan via een complex buizensysteem tot in de voederbakken van de varkens gebracht te worden. Deze stabiele voeding is niet enkel gezonder, ook is de kans heel groot dat er later in de ontwikkeling van het varken minder nood is aan antibiotica.

Win-win

Het nieuwe voedersysteem dat geplaatst werd op het landbouwbedrijf anticipeert op de groeiende weerstand tegen de ecologische voetafdruk van de intensieve landbouw. In dit verhaal is er enkel sprake van een win-win-situatie voor alle actoren. Niet alleen spaart de familie Lavens gemiddeld 5 à 10% uit op haar productiekost, ook collega-groentetelers uit de streek kunnen hun afgekeurde groenten afzetten én er moet minder voeding geïmporteerd worden waardoor de ecologische voetafdruk kleiner wordt. Het zijn innovatieve landbouwbedrijven als deze die het verschil zullen maken in de toekomst.

En voor wie nog twijfelt over dit systeem: hoewel de kleur en de textuur van de varkens enigszins verandert, gaat de smaak er enkel op vooruit. En ook de varkens vinden het smullen geblazen!

foto2 foto 6 foto 5 foto 3

foto 1                                   foto 3