
Bedrijfsbezoek aan aardappelgigant Agristo
Naar aanleiding van mijn open brief (klik hier) van 23 juni, gericht aan de aardappel- en groentenverwerkende industrie, in het kader van de aanhoudende droogte van dit jaar, ging ik op 13 oktober in op de uitnodiging van Agristo NV uit Harelbeke om met hen in gesprek te gaan over het onderwerp van mijn brief. Een zeer leerrijke rondleiding en een erg boeiend gesprek wierpen een genuanceerde blik op het verhaal.
Het voorjaar van 2017 was uitzonderlijk droog met watertekorten tot gevolg. De aanhoudende droogt greep onze landbouwers naar de keel terwijl hun oogsten verschroeiden op het veld. Op 23 juni kroop ik – na signalen uit de landbouwsector – in mijn pen voor een open brief, waarin ik de aardappel- en groentenverwerkende industrie opriep om een solidair en krachtig signaal uit te zenden naar de noodlijdende landbouwers.
Uitnodiging Agristo
De brief werd opgepikt door verschillende media en zowel de voorzitters van Vegebe als Belgapom formuleerden een constructief schrijven. Agristo NV, dat op heden tot 700.000 ton aardappelen per jaar verwerkt en in 2018 mikt op 1 miljoen ton, nodigde me zelf uit voor een gesprek en rondleiding. Dat vond op 13 oktober plaats te Harelbeke.
Belangrijke nuance
Het was een verrijkende en open dialoog waaruit bleek dat de aanhoudende droogte – en alle gevolgen die daarmee gepaard gaan – een verhaal is waarbij een zekere nuance aan de orde is. Het is verkeerd om te stellen dat de verwerkende industrie zich niet constructief of solidair opstelde tegenover de producenten (= landbouwers).
Zo stak Agristo al lang voor de hitte haar hoogtepunt bereikte de hand uit naar haar producenten om hun contracten bij te stellen in functie van een eventuele kleinere oogst. Veel trouwe producenten volgden hen daar in, anderen gokten op beter weer.
Duurzame werkwijze
Ik kan de duurzame werkwijze van Agristo enkel beamen en hopen dat iedere schakel in de keten evenveel wederzijds respect voor elkaar kan opbrengen, dit ten goede van onze land- en tuinbouw alsook van de volledige Vlaamse voedingsindustrie.