Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 29.10.2021

Atletiekpiste krijgt energiezuinige en slimme verlichting

Voortaan kunnen lopers tijdens de donkere wintermaanden ook ’s avonds en ’s morgens terecht op de atletiekpiste in Staden. Om hun loopsessie vlot te laten verlopen, rustte het gemeentebestuur de piste uit met slimme en energiezuinige verlichting. Die kwam er op vraag van een aantal inwoners.

Op sportsite De Wankaarde langs de Ooststraat in Staden bevindt zich sinds 2012 een atletiekpiste. De piste dient niet alleen voor clubtrainingen en -activiteiten, maar kan ook gebruikt worden door recreatieve lopers. Sporters kunnen er tussen 5 en 23 uur terecht voor een looppartij. Tijdens de wintermaanden merkten lopers wel op dat het vaak te donker was om aangenaam te trainen op de piste. Om hen op weg te helpen, gingen we samen met onze diensten op zoek naar een duurzame en energiezuinige oplossing.

Met aandacht voor energiezuinigheid, omgeving en toekomst

(klik op de foto om te vergroten. Foto JCR)

De oplossing vonden we in geautomatiseerde ledverlichting die rondom de piste werd opgetrokken. Twee sensoren vangen beweging en licht op. Als het donker is en er is beweging op de piste, dan schakelt de ledverlichting automatisch aan. Zodra er een kwartier geen beweging is, schakelt de verlichting terug uit. Door te kiezen voor ledverlichting en een duidelijk tijdsschema kunnen we een energiezuinige oplossing aanbieden voor wie graag loopt voor en na de werkdag. Net naast de piste, waar ook de hondenloopweide gelegen is, bevindt zich een mooie groenzone met heel wat natuurlijke rijkdom. De verlichting is zodanig opgesteld dat de focus ligt op de looppiste en de looprichting, met zo weinig mogelijk lichtvervuiling naar de omgeving. Dat is niet alleen aangenamer om te lopen, maar zorgt er ook voor dat we het bioritme niet verstoren van de planten en dieren in de nabijgelegen groenzone.

Voorlopig kan de verlichting geactiveerd worden tussen 5 en 9 uur en 16 en 23 uur. Afhankelijk van de nood en periode van het jaar kunnen de uren bijgesteld worden. De technische dienst zorgde er meteen ook voor dat in de toekomst vlot extra lichtpunten kunnen bijkomen. Zo kunnen ze eenvoudig inspelen op eventuele toekomstige vragen van gebruikers van de sportsite.