Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 14.10.2015

You’ll Never Walk Alone

Willy,

Ik leerde jou in 2006 kennen in de context van de groep ‘Samen’ waarmee we in het najaar naar de verkiezingen zouden trekken. Ik was amper 18 jaar, maar kon al heel snel inschatten hoe je in elkaar zat. Je was geen moeilijk te doorgronden man. Iedereen wist, Willy heeft zijn gedacht, zijn eigen mening, maar ook dat hij die nooit zou opdringen aan een ander. Oprecht, eerlijk en rechtuit.

In mijn ogen ben je altijd iemand geweest van weinig woorden, maar van des te meer daden. Je was uit het straatbeeld niet weg te denken. Kwam je jou niet tegen op de velden van SK Staden, dan was het wel in het bijzijn van een wielerclub, in de seniorenadviesraad, of gewoon onder de mensen. Sociaal, geliefd en volks.

Politiek was een wezenlijk aspect van jouw leven. Je trok de lijn van jouw job door en streed op alle mogelijke fronten voor de mensen die het moeilijker hadden. Je kon als geen ander moeilijkheden van bepaalde doelgroepen blootleggen en aankaarten. Je bracht mensen bij elkaar, als een soort pater familias die veel kon oplossen of relativeren door middel van een kleine kwinkslag. Warm, humoristisch en soms ook een deugniet.

Ik zal nooit vergeten Willy, hoe je op 14 oktober door de Vredestraat wandelde. Fier, met een rode sjaal. Dit keer niet van SK Staden, maar van jouw Sp.a. Het enige wat je zei was: “Kom, we gaan er eens werk van maken.” Het was de kers op de taart voor jou; na 35 jaar oppositie brak jouw partij mee de meerderheid. Staden zag er de dag er na helemaal anders uit. Vastberaden, constructief en strijdvaardig.

Het spreekt dan ook voor zich dat de verslagenheid groot is onder de Stadenaars. Het toont hoe geliefd je was, niet enkel onder de mensen van SK Staden of in socialistische middens. Samen met jou gaan de mooie plannen die je nog had, verloren. Op een lugubere manier stierf je donderdag op 100 meter van jouw woning; in de Grote Veldstraat, waar je geboren en getogen bent. Stadenaar in hart en nieren.

Willy, ik wil je oprecht bedanken. Niet alleen als burgemeester namens de inwoners van onze gemeente, maar ook als mens. Zonder jou zou mijn leven er ongetwijfeld helemaal anders uitgezien hebben. Door jouw liefde voor Staden kon ik sinds begin 2013 stappen zetten die me gemaakt hebben tot de mens die ik nu ben. Dankjewel Willy.

Francesco

P.S.: Ik had het in het begin echt niet graag, het wendde op den duur wel, maar nu zou ik er verdorie veel voor over hebben om nog eens aangesproken te worden door jou met ‘chico’.

Willy

– Foto: JCR –