Nieuwsberichten

Nieuws uit Brussel 23.02.2016

West-Vlaamse wijnen in opmars

Rustig maar gestaag groeit de Vlaamse wijnproductie. Steeds meer restaurants, sommeliers, particulieren en toeristen ontdekken de Vlaamse wijnstreken, ook die van het West-Vlaamse Heuvelland. Sinds een 10-tal jaar is ook in het zuiden van onze provincie sprake van enkele wijnboeren die kwaliteitsvolle wijnen afleveren. Gisteren bracht ik een werkbezoek aan Entre-Deux-Monts dat, hoe kan het ook anders, gelegen is tussen twee bergen: de Rodeberg en de Zwarteberg.

Voor wijnbouw is het Vlaamse klimaat eerder atypisch. Het is dan ook een uitdaging voor Vlaamse wijnbouwers om op de “meest noordelijke wijngrens van Europa” kwalitatieve, karaktervolle wijnen te produceren. Toch slagen Martin Bacquaert en vader Yves van Entre-Deux-Monts er in om steeds populairder wordende wijnen af te leveren. Hun 13 hectare wijngaarden leveren jaarlijks zo’n 30.000 flessen op, met een mogelijke productiegroei tot 60.000 flessen per jaar.

Grote broer Frankrijk

De Vlaamse wijnbouw is eerder kleinschalig. Met haar 13 hectare wijngaarden behoort Entre-Deux-Monts tot de grootste wijndomeinen van ons land, maar zou het veruit bij de kleinste behoren van andere wijnlanden zoals Frankrijk. Dat maakt dat elke investering goed overwogen moet worden. Bij Entre-Deux-Monts hoort dus geen eigen bottelarij of wordt niet machinaal geplukt. Dat laatste verhoogt overigens de kwaliteit van de wijnen.

Het jaar door werken vier mensen fulltime op het domein; in arbeidsintensieve periodes komen daar nog eens 10-tallen seizoenarbeiders en jobstudenten bij. Ook hotel- en tuinbouwscholen hebben een grote interesse om stagiairs aan te bieden om er al doende te leren over wijnproductie. Daar bovenop ontvangen ze bij Entre-Deux-Monts jaarlijks ook nog eens 5.000, voornamelijk Vlaamse bezoekers voor rondleidingen en degustaties.

Nichelandbouw

De Vlaamse landbouw heeft het al enkele jaren heel moeilijk. Sinds mijn aantreden als Vlaams Volksvertegenwoordiger en als lid van de commissie Landbouw verdedigde ik steeds de stelling dat landbouwers – als antwoord op de uitdagingen die ze ondervinden – kunnen overwegen om nichemarkten op te zoeken. Steeds meer succesverhalen, zoals dat van Entre-Deux-Monts of van hoeveboerderijen, steken de kop op.

Zo zijn landbouwgronden die op hellingen liggen minder interessant om groenten op te telen. Voor wijnstokken zijn ze dan weer ideaal wegens de natuurlijke afvloeiing van overtollig water. Zo werd tussen de Rodeberg en de Zwarteberg dus minder kwalitatieve landbouwgrond omgezet in zeer kwaliteitsvolle wijngronden. We hebben nog een lange weg af te leggen om de Vlaamse landbouw structureel stabiel te maken, maar dergelijke verhalen kunnen daar zeker toe bijdragen. Ik zal daar in de commissie landbouw dan ook op blijven inzetten.

Meer info:

Entre-Deux-Monts: www.entre-deux-monts.be
vzw Belgische Wijnbouwers: www.belgischewijnbouwersvzw.be

 IMG_2574 IMG_2576 IMG_2577 IMG_2581  CPV_3519 CPV_5472 (Medium) IMG_2589

Foto 1