Nieuwsberichten

Nieuws uit Brussel 20.02.2015

Werkbezoek aan MOL Cy met minister Turtelboom

Deze voormiddag werden Vlaams minister voor Energie, Annemie Turtelboom, en ikzelf uitgenodigd voor een werkbezoek aan MOL Cy, één van de grotere ondernemingen in onze gemeente. Aanleiding voor de uitnodiging was een gesprek tussen de minister en Dhr. en Mevr. Mol tijdens Staden Onderneemt over de energiebesparende maatregelen die MOL Cy treft tijdens haar productieproces.

MOL Cy, opgericht in 1944, is een internationale groep van ondernemingen die zich specialiseert in de constructie van transportmaterieel. In het gamma zitten onder meer opleggers, speciale trucks voor woestijngebieden, vuilniswagens, kraanonderstellen, etc. Ook produceert het als toeleverancier voor grote multinationals zoals Caterpillar.

Wereldwijde afzet

Over de hele wereld rijden trucks en off-road trucks rond van MOL Cy. Zo leverde MOL Cy al trucks in China, het Midden-Oosten, verschillende delen van Afrika, India,… Het paradepaardje van MOL Cy is de ‘MOL Rail-Road’. Dat voertuig, dat gebruikt wordt om treinwagons te rangeren, kan zowel op het spoor als op de weg rijden. Zo werkt de MOL Rail-Road efficiënter dan een locomotief en presteert het tegen een veel lagere kostprijs.

Focus op energie

De jaarlijkse energiefactuur van MOL Cy bedraagt net geen half miljoen euro. Er wordt dan ook alles aan gedaan om de kosten van verwarming, verlichting en energieverbruik tijdens de productie te verlagen:

– Werknemers worden gesensibiliseerd.
– Er wordt overgeschakeld op LED-verlichting die werkt op sensoren.
– Er wordt geïnvesteerd in de meest zuinige productiemachines.
– Qua verwarming wordt er alles aan gedaan om de opgewekte warmte, die naar het plafond stijgt, met ondersteuningsventilatoren te doen neerdalen.
– 10% van de energie wordt gehaald uit zonnepanelen.

Die energiezuinige maatregelen lonen. Tijdens het werkbezoek konden de trotste ondernemers van MOL Cy aan de minister voorleggen dat hun energiezuinige aanpak in de laatste zes jaar de energiekost per productie-uur kon doen dalen met 20%. Minister Turtelboom merkte op dat MOL Cy op haar eentje al de nieuwe energiedoelstellingen van Europa, waarbij van Vlaanderen verwacht wordt dat het 20% minder energie verbruikt tegen 2020, nu reeds behaalt. Zo zie je maar dat ondernemen en energie besparen hand in hand gaan.

Bekijk hier het verslag van Focus WTV:
http://www.focus-wtv.be/nieuws/minister-turtelboom-bezoekt-mol-staden

IMG_0144    IMG_4514    IMG_4528