Nieuwsberichten

Nieuws uit Brussel 16.01.2015

Werkbezoek aan Agriflanders

Van 15 tot 18 januari gaat de tweejaarlijkse landbouwbeurs Agriflanders, georganiseerd door de VLAM en Boerenbond, door in Flanders Expo (Gent). Ook tijdens deze 9e editie worden weer meer dan 70.000 bezoekers verwacht. Ik bracht alvast vandaag een geleid bezoek, in het gezelschap van enkele collega’s uit de commissie landbouw.

Het was voor mij, als Vlaams commissaris voor landbouw, mijn 1e bezoek aan Agriflanders en meteen viel me de grootsheid van de beurs op. De volledige Expo van Gent stond vol met allerlei landbouwgerelateerde standen; er is zelf een wachtlijst van geïnteresseerde bedrijven en organisaties. Ook talloze Stadensde ondernemingen hadden hun plek op Agriflanders. Altijd leuk om onze gemeente zo goed vertegenwoordigd te zien.

Agriflanders mikt op het informeren van land- en tuinbouwers. Zo hebben zowel landbouworganisaties, overheidsinstellingen, banken, als privébedrijven hun plek op de beurs. Zeer interessant was de uiteenzetting die we kregen van Riccy Focke, directeur van vzw Boeren op een Kruispunt, over hoe ze land- en tuinbouwers met individuele hulp, preventie en sensibilisering begeleiden bij de dagelijkse uitdagen van hun beroep. Verder hadden we een heel interessante babbel met Hendrik Vandamme (ABS), Piet Vanthemsche (Boerenbond), Danny Coulier (Pluimvee), mensen van VILT, de VLM, etc.

Medeorganisator VLAM focust deze editie voornamelijk op informeren over antibiotica en op het promoten van de korte keten (rechtstreekse verkoop van landbouwer aan de klant). De korte keten versterkt niet enkel de band tussen de producent en consument, het is ook duurzaam en vergroot het gevoel van meerwaarde voor de landbouwer. Ook is een halve zaal ingericht om landbouwers kennis te laten maken met nevenstromen van voedsel. Met nevenstromen wordt vermeden dat voedsel verloren gaat tijdens de productie en toch nog ingezet wordt als bijvoorbeeld veevoeder.

Meer info: http://www.agriflanders.be/

 

foto 3      Foto      Fractie     foto 1     foto 2