Nieuwsberichten

Nieuws uit Brussel 19.05.2016

Verliest Vlaamse pluimveesector grootste afnemer?

-Persbericht Open Vld-

“De kans bestaat dat Zuid-Afrika de import vanuit de Europese Unie zal vervangen door import uit andere landen”. Dat antwoordt de minister van Landbouw op een schriftelijke vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Francesco Vanderjeugd (Open Vld). Die maakt zich ernstige zorgen over de Vlaamse pluimveehouders, die hun belangrijkste afzetmarkt dreigen te verliezen. “Sinds 2010 is de uitvoer van pluimveevlees naar Zuid-Afrika vertienvoudigd! Een onterechte importheffing, die Zuid-Afrika oplegt aan Europees pluimveevlees dreigt roet in het eten te gooien.” Vanderjeugd dringt aan op actie vanuit Europa om dit handelsgeschil te ontzenuwen.

Zuid-Afrikanen zijn tuk op Europees pluimveevlees. “Dat komt omdat het kippenvlees in Zuid-Afrika zelf in een koudwaterbad wordt gedrenkt, waardoor het meer water opneemt dan Europees pluimveevlees, dat die behandeling niet ondergaat”, legt Francesco Vanderjeugd uit.

Sinds 2012 bestaat er een bilateraal akkoord tussen Zuid-Afrika en de Europese Unie dat er geen importheffingen moeten betaald worden op Europese producten. Ook diepgevroren Europees kippenvlees dat geëxporteerd wordt naar Zuid-Afrika, valt daaronder. De Belgische pluimveehouders exporteren aanzienlijk veel, zeker sinds Zuid-Afrika in juli 2014 antidumpingmaatregelen oplegde tegen diepgevroren kippenvlees uit Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Vanuit België werd in 2015 exact 27.151 ton pluimveevlees (t.w.v. €29.283.429) geëxporteerd naar Zuid-Afrika. “Dat is nagenoeg een vertienvoudiging op vijf jaar tijd. In 2010 bedroeg onze export nog 2.808 ton, maar vanaf 2014 boomde de export van 10.428 naar 27.151 ton vorig jaar”, onderstreept Francesco Vanderjeugd het belang voor de Vlaamse pluimveesector.

Populair Europees kippenvlees

De Zuid-Amerikaanse consument geeft op dit moment nog steeds de voorkeur aan het Europees pluimveevlees. Maar de Zuid-Afrikaanse pluimveesector wil dat de eigen producten weer voorgenomen worden en wil de binnenlandse markt afschermen met een heffing van 37% op de Europese pluimveeproducten. Door die extra heffing zou het Europees pluimveevlees duurder worden dan het Zuid-Afrikaanse. “Dat is een zeer kortzichtige maatregel, want daarmee verandert niets aan de smaak van de Zuid-Afrikaanse consument, noch aan de vraag naar buitenlands pluimveevlees. Bijgevolg zal het Europese aandeel enkel ingenomen worden door andere buitenlandse exporteurs, vooral uit Brazilië en Amerika”, zegt Francesco Vanderjeugd.

Bange tijden

Francesco Vanderjeugd maakt zich zorgen voor onze pluimveesector: “13,5% van het geëxporteerde pluimveevlees uit de Europese Unie gaat naar Zuid-Afrika. Dat maakt van Zuid-Afrika de belangrijkste afzetmarkt van pluimveevlees voor de EU. Als dat wegvalt door de ontwikkelingen die zich in Zuid-Afrika dreigen af te spelen, zal dat marktverstorend werken binnen de Europese Unie en tevens zware implicaties hebben voor de Europese pluimveesector en uiteraard ook voor de  Vlaamse pluimveehouders.”

Uit het antwoord op de schriftelijke vraag blijkt ook dat de belanghebbende partijen tot 22 maart de tijd hadden om hun commentaren op die vrijwaringsclausule in te dienen bij de Zuid-Afrikaanse onderzoeksautoriteit ITAC. De Europese Commissie deed dat op tijd en verwacht een antwoord in de loop van de maand juli. Vanderjeugd: “Ik hoop van harte dat Zuid-Afrika geen unilaterale maatregelen oplegt en weldegelijk openstaat voor overleg. Dit is een jammerlijk voorbeeld van verstoring van de vrije markt ten gevolge van protectionistisch geïnspireerde importheffingen.”