Nieuwsberichten

Nieuws uit Brussel 26.05.2015

Vissershulde te Nieuwpoort

We hebben het vaak over hoe streng gereglementeerd de landbouwsector is, en over hoe weinig daar tegenover staat, maar dat geldt minstens even zeer voor de visserijsector. Er zijn niet alleen de visquota, de strenge veiligheidsnormen aan boord en eisen met betrekking tot het milieu, maar visser op zee zijn is ook nog eens extreem gevaarlijk.

Jaarlijks worden in Nieuwpoort de overleden vissers gehuldigd tijdens de ‘Vissershulde’. Spijtig genoeg deed zich recent, op 28 januari, nog een dodelijk ongeval voor met de ‘Z85 Morgenster’, een Belgisch schip. Aan boord waren vier bemanningsleden, waaronder één Belg (Maurice Coussaert uit Nieuwpoort). Allen lieten ze die dag het leven op zee.

De Vissershulde van dit jaar stond dan ook deels in het teken van die ramp. Als commissaris voor visserij in het Vlaams Parlement wou ik deze herdenking bijwonen. Ook Bart Tommelein (staatssecretaris voor Noordzee) was aanwezig. In zeer emotionele omstandigheden werden 10-tallen kransen neergelegd voor de overleden vissers, van wie maar al te vaak geen lichaam geborgen kan worden.

 foto 2 foto 3 foto 4 foto 5 foto 1 foto 7 foto 6  foto 1