Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 25.03.2021

Tuutjesboom krijgt eerste fopspenen

Staden is voortaan een tuutjesboom rijker. De boom komt er speciaal voor de jongste inwoners. Zij die hun luiers ontgroeien en hun troostende fopspeen vaarwel zeggen. Al die dappere speelvogels verwelkomt de tuutjesboom met open armen. In ruil voor hun fopspeen, geeft het gemeentebestuur een beloning. Zo wil ze van deze belangrijke stap een leuk moment maken.

Vanaf de leeftijd van drie jaar is het stilaan tijd om afscheid te nemen van de fopspeen. Het is een onderdeel van het opgroeien. Voor sommige peuters geen evidente stap, want net die fopspeen brengt vaak troost in moeilijke momenten. En dat was ook inwoner Jeffrey Hoorelbeke opgevallen. Daarom deed hij de suggestie aan het gemeentebestuur om ook in Staden een tuutjesboom in het leven te roepen, een boom die kan helpen om eenvoudiger die moedige stap te zetten. Het voorstel kon meteen op veel bijval rekenen bij het Huis van het Kind Staden, een initiatief van het gemeentebestuur. Dat lokaal samenwerkingsverband ondersteunt ouders bij de zorg en opvoeding van hun kinderen. Niet alleen met antwoorden en advies, maar ook met initiatieven van preventieve gezondheidszorg, opvoedingsondersteuning en ontmoeting.

Belangrijk voor de tanden, spraakontwikkeling en nachtrust

Tutteren is een belangrijk troostmoment voor jouw peuter. Maar eenmaal je kind ouder wordt, kan het wel voor problemen zorgen. Zowel voor de tanden, spraakontwikkeling als nachtrust kan het nare gevolgen hebben. Tutteren zorgt er bijvoorbeeld voor dat er extra ruimte ontstaat tussen de bovenste en onderste tanden of dat je kind ‘s nachts vaker wakker wordt als het zijn fopspeen verliest. Daarom vonden het Huis van het Kind en het gemeentebestuur het belangrijk om in te gaan op het voorstel van inwoner Jeffrey Hoorelbeke.

 Maak er een moment van

Om dat afscheidsmoment niet ongemerkt voorbij te laten gaan, beloont het gemeentebestuur bovendien die dappere inwoners die hun fopspeen schenken aan de tuutjesboom. Het geschenk, een Stadense knuffelbeer, is ideaal om de fopspeen te vervangen op momenten waarop tutteren troost bood. Ook als ouder is het belangrijk om aandacht te besteden aan dat moment. Bereid ze daar goed op voor: tel samen af naar het schenkmoment, praat over wat het betekent om zonder tutter te slapen, ga op zoek naar een alternatief troostmomentje … En vergeet niet om anderen te inspireren: deel jouw moment met #DeStadenaar en misschien komt jouw dappere speelvogel in de volgende editie van het gemeentelijk infomagazine.

Voor meer info: www.staden.be/tuutjesboom

(klik op de foto’s om te vergroten)