Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 23.01.2018

Strijd tegen zwaar vervoer in dorpskernen opgevoerd

Bron: Het Nieuwsblad dd. 23/01/2018 (Bert Feys)

Staden gaat hogerop in strijd tegen zwaar vervoer in dorpskern

Het Stadense gemeentebestuur bekijkt welke stappen het kan ondernemen om de leefbaarheid in het centrum te verhogen. Door de recente tolheffing op de N35 kiezen er alsmaar meer vrachtwagenchauffeurs voor de N36 die door Staden loopt.

Sinds 1 januari 2018 is er een tolheffing op het zwaar verkeer dat voor de N35 kiest, de Staatsbaan tussen Lichtervelde en Diksmuide. Die beslissing zorgde al voor de invoering ervan voor kwaad bloed bij de verschillende gemeenten die vorig jaar een plan uitwerkten om het zwaar verkeer uit hun dorpskernen te weren. Vooral in Staden reageerde men toen al heel ontgoocheld.

“Wij proberen al jarenlang het zwaar verkeer door ons centrum te weren. Door de invoering van deze nieuwe maatregelen zullen er echter meer vrachtwagenchauffeurs voor de N36, die dwars door onze gemeente loopt, kiezen”, sakkerde burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) al in december. Nu de tolheffing op de N35 al bijna een maandje geldt, lijkt de burgemeester zijn gelijk te krijgen: heel veel vrachtverkeer rijdt via het centrum van Staden richting Diksmuide.

“Nieuwe cijfers zijn er nog niet, maar er is een indicatie dat het zwaar vervoer door onze gemeente is toegenomen. Er moet iets ondernomen worden om de leefbaarheid in het centrum te verhogen. Wij plannen alvast tellingen”, aldus schepen van mobiliteit Nikolaas Bourgeois (N-VA).

De gemeente schreef inmiddels al diverse brieven en laatst een aangetekende brief naar minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “We hebben al verschillende keren proberen contact te zoeken om een mogelijke oplossing uit te werken: ik sprak minister Weyts in het parlement diverse keren aan omtrent de problematiek. We bezochten de minister in Brussel en vroegen hem een tolheffing op de N36. Zonder enig overleg doen ze echter het omgekeerde: een tolheffing op de N35”, aldus de burgemeester.

Toch wil de gemeente zo snel mogelijk een oplossing voor het groeiende probleem voor het centrum van Staden en de bewoners die er wonen. “We bekijken momenteel welke stappen we kunnen ondernemen. Mogelijks vechten we het besluit omtrent de kilometerheffing aan bij het Grondwettelijk Hof”, aldus de burgemeester. We voelen ons gesteund door de andere omliggende gemeenten die onze beslissing mee willen ondersteunen.

Binnen het Stadense gemeentebestuur zit men alvast heel verveeld met de zaak. N-VA, de partij van minister Ben Weyts, is er een van de partijen die deel uitmaakt van het gemeentebestuur. “We willen de minister zeker niet voor schut zetten, maar voor onze bewoners is het belangrijk dat er maatregelen genomen worden”, aldus Nikolaas Bourgeois.