Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 18.05.2017

Gemeente Staden neemt deel aan ‘World IBD Day’

Morgen, op vrijdag 19 mei, vindt de jaarlijkse ‘World IBD Day’ plaats. Het is de dag waarop patiëntenorganisaties wereldwijd een moment van aandacht vragen voor mensen die geconfronteerd worden met IBD (Inflammatory Bowel Diseases). IBD’s zijn chronische ontstekingsziektes van het spijsverteringskanaal; de meest gekende zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Ook de gemeente Staden ondersteunt de wereldwijde actie.

Ook de Vlaamse patiëntenvereniging, CCV-vzw, lanceerde een warme oproep om op vrijdag 19 mei een paars lintje te dragen uit solidariteit met de vele patiënten die leiden aan de ziekte van Crohn of aan colitis ulcerosa. Die maag- en darmziekten zijn niet erg gekend, ondanks het grote aantal patiënten. Dat aantal patiënten neemt ook jaar na jaar toe. De wetenschap evolueert en er zijn heel wat behandelingen voor handen maar genezing kan nog steeds niet gegarandeerd worden.

Symptomen en gevolgen

Beide aandoeningen hebben een aantal specifieke symptomen zoals vermoeidheid, buikpijn, aanhoudende diarree en moeite met het ophouden van ontlasting. Die symptomen hebben een grote invloed op de arbeidsmogelijkheden en het sociaal leven van de patiënten. Er kunnen allerlei complicaties optreden binnen het darmkanaal zoals verminderde opname van voedingsstoffen en darmvernauwingen. Ook huidaandoeningen, gewichtsklachten en abcessen zijn vaak voorkomende symptomen.

Meer informatie over IBD kan nagelezen worden op de website van het IBD-centrum van het Universitair Ziekenhuis van Gent, waar men de levenskwaliteit (familiaal, sociaal en professioneel) van patiënten met inflammatoire darmzieken optimaliseert.

World IBD Day

1937Met World IBD Day willen patiëntenorganisaties wereldwijd de bewustwording over deze ziekten vergroten, overheden en gezondheidsexperts aanzetten tot actie alsook steun geven aan de meer dan vijf miljoen patiënten van IBD wereldwijd. Jaarlijks worden op 19 mei tal van activiteiten georganiseerd die daartoe bijdragen. Daarnaast werden wereldwijd op World IBD Day 2016 meer dan 140 monumenten in het paars verlicht.

De gemeente van Staden betuigt – in samenwerking met het AZ Delta Roeselare – haar steun aan World IBD Day door paarse lintjes (het symbool van de beweging) te dragen en te verdelen onder haar medewerkers.