Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 17.03.2017

Staden bindt de strijd aan met zwerfvuil

Onze Stadense verzichten en natuur liggen er met de eerste zonnestralen van 2017 prachtig bij. Samen moeten we die mooie plaatsjes koesteren en al het zwerfvuil dat de natuur bezoedelt, bestrijden. Daarom start het gemeentebestuur morgen een actie om het zwerfvuil in onze gemeente aan te pakken en zij die zwerfvuil dumpen, te stoppen. Heb je ook zin om een steentje bij te dragen? Niet twijfelen, alle helpende handen zijn welkom en worden beloond! Het gemeentebestuur gaf alvast gisteren het startschot.

Zwerfvuil is voor iedereen een doorn in het oog. Het ontsiert de natuur en het opruimen ervan is bijzonder tijdrovend en duur voor de diensten van onze gemeente. Het gaat daarbij om kostbare tijd en geld dat op zoveel andere manieren gespendeerd kan worden. Het is onvoorstelbaar hoe lang zwerfvuil in de natuur aanwezig blijft tot het biologisch afgebroken is, als het al afgebroken geraakt!

Bewustwordingscampagne

Om die reden loopt de komende vier weken (18 maart tot 22 april) een volledige anti-zwerfvuilcampagne, georganiseerd door het gemeentebestuur. Niet alleen zet het gemeentebestuur in op bewustwording met een algemene oproep, er komen ook camera’s op de meest gevoelige plaatsen en een zwerfvuilactie om al het zwerfvuil in de gemeente op te halen. Daarnaast trok het gemeentebestuur de minimumheffing (boete) voor sluikstorten op van €50 naar €450. Regelmatig worden de daders ook effectief gevonden en beboet.

VuilnisCampagne26“Zwerfvuilman” Bertrand

Het gezicht van de gloednieuwe sluikstortactie is onze Bertrand. Hij werkt dag in dag uit aan het ophalen van zwerfvuil in onze verschillende deelgemeenten en aan het opkuisen van de dorpskernen. Help jij hem een handje de komende weken?

Doe je mee?!

Iedereen kan deelnemen aan onze zwerfvuilactie. Je kan jezelf, je gezin of je vereniging inschrijven. Na je inschrijving ontvang je het exacte traject om te “zwerfvuilen”. De dag waarop je het doet kies je zelf. De vuilniszakken die door jullie gevuld werden, worden dan door de diensten opgehaald nadat je hen daarvan op de hoogte bracht met een mailtje (ruimte@staden.be). Voor alle benodigdheden, zoals vuilnisprikkers, kan je terecht op het gemeentehuis.

Bedankingsprijzen

Het gemeentebestuur voorziet verschillende manieren om iedereen te bedanken. Zo is iedereen die zal meegeholpen hebben van harte welkom op 22 april voor een bakje friet. Wie het volledige traject aflegde, maakt daarnaast nog kans op een mooie prijs. Op die 22e april maken we ook bekend welke verenigingen of actiegroepen het meeste kilometers aflegde en welke fantastische prijzen ze daarvoor krijgen.

Tot slot is er ook de ‘sociale media’-prijs voor de leukste foto’s. Wie tijdens het zwerfvuilen een leuke foto trekt en die vervolgens post op Facebook, Twitter of Instagram met vermelding van #zwerfvuilactiestaden, komt voor de ‘sociale media’-prijs in aanmerking.

Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente, via ruimte@staden.be of op het nummer 051 70 82 01.

Open Vld Staden

Morgen steekt alvast het bestuur van Open Vld Staden de handen uit de mouwen. We gaan een hele dag vuil oprapen in de verschillende deelgemeenten van Staden. In de voormiddag gaan we aan de slag in Oostnieuwkerke; na de middag doen we dat achtereenvolgens in Westrozebeke en Staden.

vuilniscampagne11  rsz_jc8_711s_vernieuwdezwerfvuilactie_160317_1

– Photos by Joke Couvreur –