Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 15.04.2021

Ruilbib geeft boeken een tweede leven

In elke Stadense dorpskern komt er een minibibliotheek die tweedehands boeken, films, muziek of games een tweede leven geeft. Liefhebbers nemen een drager uit de ruilbib en zetten er eentje voor in de plaats. Zo wil Staden verschillende spullen een tweede leven geven, de afvalberg verkleinen en ontspanning aanbieden op openbare plaatsen.

Het idee voor de eerste Little Free Library (LFL) of ruilbib ontstond in 2009. Littlefreelibrary.orgstartte toen de eerste van een reeks ‘gratis mini-bibliotheken’ voor particulieren. De kastjes varieerden van geknutselde houten huisjes tot oude koelkasten of telefooncellen. Passanten ontleenden er gratis boeken en schonken nieuwe exemplaren in de plaats. Het opzet: het sociaal contact bevorderen en gelezen boeken een tweede leven geven. Zo leveren ruilbibliotheken een belangrijke bijdrage aan het verkleinen van de afvalberg. Een duurzame ambitie die op veel bijval kan rekenen van het gemeentebestuur.

De leeshorizon verruimen

Een tiental jaar na het in leven roepen van ruilbibliotheken is duidelijk dat ze ook een belangrijke bijdrage leveren tot de leesuitdaging van de gebruikers. Uit onderzoek van Littlefreelibrary.orgblijkt dat drie op de vier gebruikers dankzij een ruilbib een boek lezen dat ze normaal links laten liggen. Boekenruilkastjes verruimen dus de leeshorizon. Het feit dat een boek gratis is, neemt een belangrijke drempel weg. Valt een boek tegen, dan kost het je in elk geval geen geld.

Een ruilbib per dorpskern

Met de komst van vier ruilbibs wil Staden lokaal ook leeshorizonten verruimen, de afvalberg verkleinen en ontspanning aanbieden op openbare plaatsen. Daarvoor klopte ze aan bij de zesdejaars interieurbouw van BuSo Ter Bruyninge uit Kortrijk. Met veel plezier gaven de leerlingen vorm aan de ruilkastjes die vanaf 15 april opduiken op verschillende openbare plaatsen in de gemeente: speelplein Ontmijnersstraat, Vijfwegen; Brigidapark, Oostnieuwkerke; E. Dermautpark, Staden; Juul De Windeplein, Westrozebeke.

(klik op de foto’s om te vergroten)