Nieuwsberichten

Nieuws uit Brussel 10.06.2015

Resolutie over ethisch ondernemen

– Persbericht Open Vld –

In de aanloop naar de Internationale Dag tegen Kinderarbeid van vrijdag 12 juni leggen de meerderheidspartijen aan het Vlaams Parlement later vandaag een resolutie voor om ethisch verantwoord en duurzaam ondernemen te stimuleren. Vooral in de kledingindustrie valt er nog een hele weg af te leggen. “Wat zijn we met verontwaardiging als we er geen acties aan koppelen?” aldus co-initiatiefnemers Francesco Vanderjeugd (Open Vld), Grete Remen (N-VA) en Ward Kennes (CD&V).

De beelden van het op 24 april 2013 ingestorte Rana Plaza-gebouw in Bangladesh gingen de wereld rond: 1134 arbeiders lieten het leven tijdens het drama. Bij andere gelijkaardige drama’s in onder andere Bangladesh en Pakistan stierven nog honderden arbeiders die actief waren in de confectie-industrie. Twee jaar later voldoen de – door de Bengaalse overheid – beloofde hervormingen nog steeds niet aan de internationale normen en dat zint de Vlaamse meerderheidspartijen niet.

Yes we can!

“In het Vlaams parlement kunnen we twee dingen doen: ofwel blijven we onze verontwaardiging uiten na elk drama, ofwel denken we na over concrete initiatieven die wij vanuit Vlaanderen kunnen trekken,” aldus Grete Remen (N-VA). De Vlaamse meerderheidspartijen (N-VA, Open Vld en CD&V) kiezen resoluut voor de tweede piste en dienen daarom later vandaag een resolutie in om het ethisch verantwoord en maatschappelijk ondernemen te bevorderen.

“Eerst en vooral moeten we in eigen boezem durven kijken. De Vlaamse overheid heeft alvast het initiatief genomen om rekening te houden met de basisbeginselen van een ethisch en duurzaam aankoopbeleid. We sporen de federale overheid en de lokale overheden aan om hetzelfde te doen. Wie de wereld wil veranderen, moet bij zichzelf durven beginnen”, aldus Ward Kennes (CD&V).

Ketentransparantie als einddoel

Voor Francesco Vanderjeugd (Open Vld) is het glashelder: “Vlaanderen moet durven zeggen waar het op staat en moet de Bengaalse overheid aansporen om de arbeidswet verder te amenderen. Tenslotte ligt de fysieke integriteit van maar liefst 40 miljoen arbeiders in hun handen.” Volgens hem moeten het recht op vereniging en cao’s dringend een plaats krijgen in de Bengaalse arbeidswet.

De kern van de resolutie ligt evenwel in het transparanter maken van de volledige kledingproductieketen. Voor de drie partijen is het van groot belang dat zoveel mogelijk leden uit de textielindustrie en retailers toetreden tot het Bangladeshveiligheidsakkoord. Dat akkoord verplicht de ondertekenaars om hun leverancierslijsten met elkaar te delen. “Ketentransparantie is een absolute voorwaarde om mensenrechtenschendingen in de kledingsector op te sporen en aan banden te leggen. Zulke transparantie zorgt er tevens voor dat consumenten en bedrijven bewust worden van de manier waarop hun kleding gemaakt wordt. Dat is een zeer belangrijke stap die we moeten zetten,” klinkt het.

De resolutie wordt deze namiddag aan de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement voorgelegd ter bespreking en stemming.

Klik hier voor de volledige tekst van de resolutie.