Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 17.02.2023

Publieke deelwagens in elke deelgemeente

Sedert 16 februari vind je in Oostnieuwkerke, Staden en Westrozebeke publieke deelwagens. Onze gemeente slaat daarvoor de handen in elkaar met autodeelplatform Claus2You. Geïnteresseerden kunnen de deelauto’s reserveren en gebruiken voor een uitstap of boodschap. Zo willen we alle inwoners op weg helpen om zich duurzaam en goedkoop te verplaatsen.

Sedert 16 februari kan je in Staden gebruik maken van publieke deelauto’s. Handig om een auto te gebruiken op het ogenblik dat je eentje nodig hebt. Gedaan met de rompslomp die komt kijken bij een eigen wagen. Je hebt nu een wagen ter beschikking op het ogenblik dat je er één nodig hebt. Zo helpen we inwoners op weg die geen tweede wagen willen of kunnen hebben. Maar dat is niet de enige drijfveer. In 2020 ondertekenden we, als gemeentebestuur, nog een duurzaamheidscharter met 10 speerpunten om het (leef)milieu een handje helpen. Een deelwagen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook het milieu vaart er wel bij. Uit onderzoek blijkt dat door het autodelen het aantal gereden autokilometers daalt. Als je minder gaat rijden doordat je een auto deelt, verminderen we ook onze impact op het fijn stof en de opstapeling van broeikasgassen.

In elke deelgemeente

Samen met Claus Mobility sloegen we de handen in elkaar om drie deelwagens aan te bieden: een Fiat Doblo met 2 zitplaatsen en twee Fiat 500’s met 4 zitplaatsen. Gebruikers kunnen ze vinden op de parking aan het AC/DC (Hospitaalstraat 3 in Staden), wzc De Oever (Meulebroekenlaan 11 in Oostnieuwkerke) en ter hoogte van de Ommegang Noord 35 in Westrozebeke. De auto’s herken je aan het logo van Claus2you, het autodeelplatform.

15 euro gratis rijtegoed in de app

(klik op het beeld om te vergroten)

Het autodeelplatfrom Claus2you moet het autodelen gemakkelijk en betaalbaar maken. Je betaalt geen waarborg en er zijn geen instap- of abonnementskosten. Je betaalt enkel voor de gereserveerde tijd en de gereden kilometers. Het principe is eenvoudig. Registreer je op claus2you.be en download de Claus2you-app. Daarin kan je met Payconiq je rijtegoed opladen. Je kan er de deelwagens in je buurt zoeken en reserveren. Vervolgens gebruik je de app voor alle praktische zaken die gepaard gaan met het autodelen. Alle inwoners die zich in maart registreren voor het autodelen, krijgen automatisch 15 euro rijtegoed. Alle info over het autodelen in Staden vind je op www.staden.be/autodelen.