Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 30.12.2014

Perscommuniqué namens Stadense coalitie

Vanderjeugd: “Als het woord impasse aan de orde is zal ik dat zelf wel gebruiken”

STADEN – Het rommelt in de Stadense politiek. Verschillende persberichten geven blijk van een (mogelijk) onbestuurbare gemeenteraad nu dat Koen Demonie (N-VA) de meerderheid in de steek liet tijdens de budgetbesprekingen voor 2015 en zelf de lokale afdeling van de N-VA verlaat. Volgens burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld), die spreekt namens de Stadense meerderheid, is er sprake van een vervelende situatie, maar het woord impasse is voor hem nog niet aan de orde: “Als het woord impasse aan de orde is zal ik dat zelf wel gebruiken.”

Gemeentebudget niet goedgekeurd

In de Stadense gemeenteraad van 29 december stond onder meer de budgetbespreking voor 2015 op de agenda. De schrik zat er in dat Koen Demonie, lid van de meerderheid, afwezig zou zijn of zelf zou tegenstemmen. De schrik bleek ook terecht want Koen Demonie bleef van de gemeenteraad weg. Het logische gevolg: geen meerderheid voor de agenda te stemmen en dus ook niet om het budget van de gemeente goed te keuren. Deze morgen gaf Demonie op Radio 2 West-Vlaanderen te kennen uit N-VA Staden te zullen stappen en als onafhankelijke in de gemeenteraad te willen zetelen.

Geen paniekvoetbal

Voor aanvang van de gemeenteraad gaf burgemeester Vanderjeugd te kennen niet vooruit te willen lopen op de feiten, maar dat besturen met ‘voorlopige twaalfden’ een tijdelijke uitweg kon bieden. Dat Koen Demonie nu als onafhankelijke wil zetelen betekent in se dat de gemeente onbestuurbaar wordt op korte termijn. Vanderjeugd: “Ook nu wens ik nog niet vooruit te lopen op de feiten. We hebben intern overleg gepland met alle betrokkenen en hopen ook Koen te spreken over zijn motieven. Onze inwoners hebben geen boodschap aan paniekvoetbal.”