Nieuwsberichten

Nieuws uit Brussel 05.06.2015

Over de bloemetjes en de bijtjes

Tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement van 25 maart was er een debat over de massale bijensterfte van de afgelopen winter. Die bijensterfte liep dubbel zo hoog op als in de vorige winters, wat heel wat bezorgdheid opwekte bij natuurverenigingen en in de land- en tuinbouwsector. Die laatste is afhankelijk van de bijen voor de bestuiving van alle gewassen. Om de problematiek extra onder de aandacht te brengen vond tot en met vandaag de ‘Week van de Bij’ plaats.

Geen land- en tuinbouwsector zonder bijen. 75% van de voedselgewassen ontstaan dankzij bestuiving door insecten zoals bijen. Samen met de hommels zorgen zij ervoor dat wij kunnen genieten van bijvoorbeeld kersen, appels en frambozen. Maar de bijen hebben het moeilijk , onder meer door de Varroa-mijt. Ook pesticiden en het gebrek aan genoeg geschikte natuur hebben een slechte impact op de bijenpopulatie.

Week van de Bij

En laat nu juist dat de insteek zijn van de ‘Week van de Bij’ die plaatsvond de voorbije dagen. Tientallen activiteiten vonden plaats over heel Vlaanderen, waaronder bijenfeesten, infoavonden, demonstraties van imkers tot zelf een fotowedstrijd toe. Allen moeten ze bijdragen tot de bewustwording dat we bijen nodig hebben.

Tijdens de Week van de Bij worden niet alleen gemeentebesturen, maar ook particulieren opgeroepen om te helpen bij het in stand houden van de bijenpopulatie. Op de website van de Week van de Bij wordt gevraagd om meer bijvriendelijke bloemen te planten, al eens een haag te laten “verwilderen” en bloeien en veel minder chemische producten te sproeien.

Een bij is geen wesp

Het is cruciaal dat mensen weten wat het belang is van bijen in tuinen, bossen en op akkers. Zij zorgen namelijk voor de bestuiving van alle bloemen en gewassen. Velen hebben een schrikreactie bij het zien van een bij, maar verwarren die vaak met de agressievere wesp. Een bij daarentegen zal nooit gevaarlijk zijn, tenzij die zichzelf bedreigd voelt door jou.

In de lijn van de Week van de Bij richt ik me aanstaande woensdag tot de minister met enkele gerichte vragen over de bijenpopulatie in Vlaanderen en haar intenties. Intussen ging ik vandaag al eens op verkenning bij imker Marc Cool uit Oostnieuwkerke die me alles wist te vertellen over de bloemetjes en uiteraard ook over de bijtjes. De passie waarmee imker Marc en zijn partner Dagmar honing maken is fenomenaal en werkt aanstekelijk. Een zeer nobele hobby als je het mij vraagt.

 1 2 3 4 5 bijen_affiche-klein

– Photos by JC –