Nieuwsberichten

Nieuws uit Brussel 28.02.2017

Open Vld scoort op Salon Land- en Tuinbouw

De voorbije drie dagen opende het Salon voor Land- en Tuinbouw in Roeselare haar deuren voor landbouwminnend (West-)Vlaanderen. Voor het eerst had ook Open Vld er een stand, waarin zo’n 1900 bezoekers ontvangen werden door tal van Open Vld-mandatarissen. En dat bleek een groot succes!

IMG_6071Reeds voor de 19e editie was de Expo van Roeselare het toneel voor het Salon voor Land- en Tuinbouw. Dit jaar werd de beurs geopend door Europees parlementslid Hilde Vautmans die er een bijzonder krachtige speech gaf. Uiteindelijk ontvingen in totaal 125 standhouders ongeveer zo’n 20.000 bezoekers in de afgelopen drie dagen. Na een traditioneel rustigere zaterdag bleek het vooral zondag- en maandagnamiddag over de koppen lopen.

Open Vld luistert

Op vraag van Francesco Vanderjeugd (Vlaams volksvertegenwoordiger) – die zich dag in dag uit inzet voor de land- en tuinbouwsector – voorzag ook Open Vld een stand op het Salon. Voorzitter Gwendolyn Rutten gaf daarvoor haar fiat en ondersteunde het idee voor de volle 100%.

IMG_6101Bezoekers van de stand konden het gesprek aangaan met mandatarissen van de partij die op verschillende beleidsniveaus bezig zijn met de land- en tuinbouwsector:

– Herman De Croo (minister van staat en zelf landbouwer)
– Hilde Vautmans (Europees parlementslid)
– Francesco Vanderjeugd (Vlaams Volksvertegenwoordiger)
– Piet Vandermersch (provincieraadslid en zelf veehouder)
 – Dirk Sioen (burgemeester in Zonnebeke en zelf landbouwer)
– Veerle Vervaeke (schepen van landbouw in Tielt)
– Bart Bostoen (gemeenteraadsvoorzitter in Staden en zelf tuinbouwer)

Een schuimwijn uit het Heuvelland of een streekbiertje?

In die talloze gesprekken werden ideeën uitgewisseld en actuele situaties besproken met jonge land- en tuinbouwers, gepensioneerde boeren, loonwerkers, veehouders, vertegenwoordigers van toeleveringsbedrijven en beleidsmensen.

Zoals het elke stand beaamt op een beurs, bood ook Open Vld aan haar standbezoekers iets aan om te drinken. Er werd daarbij gekozen om met lokale producten te werken. Zowel het Zientje, een schuimwijn van de Heuvellandes wijnbouwer Entre-Deux-Monts, als de Blinde Mol, een streekbiertje van artisanale brouwerij Maenhout in Pittem, vielen bijzonder in de smaak bij de gasten.

Test jouw kennis

Bij momenten was het over de koppen lopen op de beurs en zeker ook op de stand van Open Vld, waar bezoekers maar al te graag binnensprongen voor een babbel met onze mandatarissen, voor een lekker glaasje en/of een gooi naar eeuwige roem. Bezoekers kregen namelijk de kans om hun kennis van de land- en tuinbouwsector te testen. Hoofdprijs? Een lunch en rondleiding in het Vlaams Parlement. Uit de 287 deelnemers worden binnenkort de winnaars bekendgemaakt.

Wanneer de drank op is, de bezoekers tevreden naar huis gingen en de medewerkers moe zijn, kan geconcludeerd worden dat dit “experiment” een groot succes was en zeker voor herhaling vatbaar is. Daarom, wie weet tot heel binnenkort op een volgende land- en tuinbouwbeurs!

IMG_5906 IMG_5942 IMG_5961 IMG_5969 IMG_5983 IMG_6069 IMG_6106 IMG_6108 IMG_6116 IMG_5980 IMG_5978