Nieuwsberichten

Nieuws uit Brussel 29.03.2015

Open brief aan Minister Joke Schauvliege

 

Geachte Minister van Leefmilieu & Landbouw
Beste Joke

 

Het is u zeker nog niet ontgaan: onze land- en tuinbouwers zijn ongerust. Ze trekken luider dan ooit aan de alarmbel. Nu zelfs met een heuse campagne onder de sprekende titel: ‘Stop de Waanzin’. Neen, deze campagne mogen we niet zomaar afdoen als de zoveelste actie van boeren-die-altijd-klagen. Vandaag liggen de kaarten anders; ze liggen slecht.

Onze land- en tuinbouwers worden steeds meer én gelijktijdig geconfronteerd met nieuwe maatregelen, zoals het hervormde Europees landbouwbeleid,  de  aangepaste regeling voor investeringssteun en de afschaffing van de melkquota. Daarbovenop komen maatregelen die niet alleen hun rentabiliteit, maar ook hun bedrijfszekerheid uitdagen: erosiebestrijding, een nieuw mestactieplan en het bijzonder moeilijke en verstrekkende dossier van de instandhoudingsdoelstellingen. En die onzekerheid komt bovenop de al zeer lage prijzen die ze als laatste schakel in de keten krijgen voor de producten die ze aan de man brengen.

Zowel de Boerenbond als het ABS zullen vandaag de uitzichtloze situatie onder de aandacht brengen tijdens de wielerklassieker Gent-Wevelgem. En ja, u moet zich aangesproken voelen.

De lage prijzen heeft u niet in de hand. En ook de doelstellingen die vanuit Europa worden opgelegd, moet u ondergaan. Maar het is wél Vlaanderen – u en uw kabinet! – dat de manier, de context en vaak ook de timing bepaalt om doelstellingen te bereiken. Daar kan u het verschil maken. Het regeerakkoord en uw beleidsnota verdienen mijn steun, maar ook deze acties en de wanhoop in de ogen van landbouwers kunnen rekenen op mijn begrip.

Een keuze vóór landbouw is geen keuze tegen het milieu. Boeren zijn groene jongens! Maar ze zijn ook ondernemers, fiere zelfstandigen die van Europa steeds minder subsidies in ruil voor meer taken krijgen. Ze zijn de bewakers van onze omgeving, van wie de burgers steeds meer verwachten in ruil voor minder overheidssteun, als het even kan ook met een sociale, diervriendelijke, ja zelfs een toeristische toets. Is het dan onlogisch dat die boeren van Vlaanderen rechtszekerheid en een faire vergoeding voor hun maatschappelijke taken verwachten? Voor niets gaat de zon op, toch!

Mevrouw de minister, Joke,

Zegt u eens eerlijk: mocht u vandaag voor de keuze staan, zou u in de gegeven omstandigheden een landbouwbedrijf overnemen of opstarten? Zolang u die vraag met ‘neen’ beantwoordt, is het werk niet af.

Stelt u onze boeren en tuinders gerust? Asap graag!

 

Met vriendelijke groet
Francesco Vanderjeugd

 

 

– Foto: Focus Wtv –