Nieuwsberichten

Groetjes uit Staden 28.01.2021

Opbouw vaccinatiecentrum Roeselare Expo op volle toeren

In de Expo Roeselare gonst het van de bedrijvigheid, zodat het vaccinatiecentrum voor de inwoners van Roeselare, Ardooie, Moorslede, Hooglede, Lichtervelde en Staden op 8 februari kan starten met het proefdraaien.

Eerder viel de beslissing om met de gemeenten Ardooie, Hooglede, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare en Staden, gelegen in de eerstelijnszone Midden West-Vlaanderen één vaccinatiecentrum te voorzien in Expo Roeselare. Het grote en centraal gelegen vaccinatiecentrum is vlot bereikbaar met de wagen en het openbaar vervoer en heeft een grote parking.

Momenteel bouwen medewerkers van De Spil, stad Roeselare en de aangestelde lokale firma’s GM Productions en Présence een stuk van de Expo om tot een vaccinatiecentrum dat voldoet aan alle veiligheidseisen van de Vlaamse overheid. De komende dagen volgt de afwerking, waardoor het centrum zo goed als klaar is. Zo kunnen we op 15 februari, in functie van de levering van de vaccins, starten met de testfase om te zien of er nog bepaalde logistieke zaken moeten bijgestuurd worden.

Het vaccinatiecentrum Expo Roeselare is klaar voor de start en kijkt uit naar meer details van de Vlaamse overheid over o.a. de thuisvaccinatiemogelijkheden, mobiliteit en het oproepingssysteem. In afwachting werken de gemeenten een plan uit zodat wie minder mobiel is, zich ook gemakkelijk naar de expo kan verplaatsen.

In 4 stappen richting verlossend vaccin
Het centrum is zo opgebouwd dat iedereen snel en veilig een vaccin krijgt. Er zijn op volle capaciteit 6 toegangsrijen (ook wel vaccinatielijnen genoemd), een onthaal, een medische administratiezone, een vaccinatielokaal en een wachtruimte voor na de toediening van het vaccin. De lijnen zijn zo voorzien dat op kruissnelheid ongeveer 1680 mensen per dag gevaccineerd kunnen worden, gemiddeld 12 uur per dag en 7 dagen op 7.

  • In de grote ruimte schuif je aan in een van de toegangsrijen.
  • Aan het onthaal wordt je identiteit gecheckt, waarna een verpleegkundige je info geeft over het vaccin en jullie je medische voorgeschiedenis en gezondheid overlopen.
  • Vervolgens ga je naar de vaccinatieruimte voor je prik door de verpleegkundige.
  • Nadien rust je een kwartier in de wachtruimte onder het toezicht van de arts.

Vele helpende handen maken één vlot werkend centrum
Om het vaccinatiecentrum Roeselare Expo op touw te zetten werken 6 gemeenten van de eerstelijnszone Midden West-Vlaanderen (een onderdeel van de regio Midwest), cultureel centrum De Spil en de bedrijven GM Productions en Présence samen.

De opbouw behoeft vele handen, maar eenmaal het vaccinatiecentrum opent, zijn ook heel wat mensen nodig. Een grote oproep naar vrijwilligers, zoals medisch, administratief en technisch personeel, kende veel succes. Het vaccinatiecentrum is opgetogen met de grote interesse. De vrijwilligers worden eerstdaags gecontacteerd. Medische vrijwilligers mogen zich nog altijd aanmelden via roeselare.be/roeselarehelpt.

Iedereen krijgt een uitnodiging
Op dit moment draait de vaccinatie van bewoners en personeel in woonzorgcentra op volle toeren. Eind januari komt het ziekenhuispersoneel aan bod. Huisartsen, bewoners en personeel van andere collectieve zorgvoorzieningen worden vervolgens gevaccineerd. In een tweede fase start de vaccinatie van 65-plussers en risicopatiënten, gevolgd door mensen met een essentieel beroep (vb. brandweer en politie). In de derde fase komt de rest van de volwassen bevolking (18+) aan de beurt. De timing hangt af van de tijdige levering van voldoende vaccins.Als het zover is, krijg je van de Vlaamse overheid een persoonlijke uitnodiging om je te laten vaccineren.

Alle laatste updates vind je op www.roeselare.be/vaccinatie.

(klik op de foto’s om te vergroten)