Nieuwsberichten

Nieuws uit Brussel 11.02.2015

Nog geen import van Oekraïense eieren

Vorig jaar werden geen eieren of ei-producten uit Oekraïne in de Europese Unie ingevoerd. Dat antwoordde de minister van Landbouw op mijn schriftelijke vraag. Aangezien er geen import was, was er uiteraard ook geen effect op de prijszetting van eieren en eierproducten op de Europese markten. Goed nieuws dus voor onze pluimveehouders!

Op 23 oktober 2014 stemde een grote meerderheid van de Europese parlementsleden voor de verlenging van het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Oekraïne. Tot eind 2015 zal Oekraïne zonder heffingen kunnen exporteren naar de EU. Daar werd toe overgegaan om Oekraïne een hart onder de riem te steken naar aanleiding van de constante Russische dreiging en aanvallen op Oekraïense grond.

Oekraïense legbatterijen

Voor de Europese landbouwsector betekende dat echter een zoveelste uitdaging. Voor de pluimveehouders, des te meer. De reden daartoe is het feit dat er in Oekraïne minder strenge regels gelden voor pluimveehouders. Legbatterijen (zie foto onder) zijn er toegelaten, terwijl ze bij ons reeds verboden zijn sinds januari 2012. Die minder strenge normen inzake dierenwelzijn kunnen een oneerlijke concurrentie voor onze pluimveehouders impliceren, alsook een impact hebben op de prijszetting van de eierproducten.

Beperkte hoeveelheid

Volgens de minister van Landbouw zou de import van Oekraïense eieren een te verwaarlozen impact hebben op de prijzen binnen de Europese Unie. Aangezien er ook een maximum staat op het aantal producten die ingevoerd mogen worden (1500 ton eierproducten en 3000 ton eieren in schaal) zou het volgens de berekeningen van de minister slechts 0,06% van de totale Europese of 3% van de totale Belgische productie betreffen.

Voorbarige bezorgdheid

Uit het antwoord van de minister van Landbouw op een schriftelijke vraag van mij blijkt dat de bezorgdheid tot nu toe voorbarig was. In 2014 kwam geen enkel Oekraïens ei, of geen enkel afgeleid product van Oekraïense eieren, de Europese Unie binnen. Ook voor het 1e kwartaal van 2015 kwamen geen aanvragen binnen van Oekraïense pluimveehouders om te exporteren naar de Europese Unie. Het blijft echter afwachten of er later in 2015 niet toch nog eierproducten uit Oekraïense legbatterijen hun weg zullen vinden naar onze winkelrekken.

Legbatterij

– In een legbatterij worden 3 tot 5 legkippen samen geplaatst en heeft elke kip minder dan 550 mm² plaats –