Nieuwsberichten

Nieuws uit Brussel 13.02.2017

Minister Tommelein bezoekt Agrokom

Sinds 2010 is de Vlaamse land- en tuinbouwsector een netto-energieproducent. Dat betekent dat ze evenveel – of in realiteit meer – energie opwekt dan dat het zelf verbruikt. Om de minister van energie, Bart Tommelein, daarover te informeren, nodigde landbouworganisatie Boerenbond hem afgelopen donderdag uit voor een blik achter de schermen bij Agrokom, het glastuinbouwbedrijf van Nico Perneel in Staden. Als burgemeester, Vlaams commissaris van landbouw en partijgenoot van de minister vervoegde ik hem graag.

Boerenbond_201702009_komkomerteler_Perneel_BD_F5321De land- en tuinbouwsector heeft om machines te laten draaien, voor koeling, voor opwarming, ventilatie en verlichting, nood aan bijzonder veel energie. Heel wat Vlaamse land- en tuinbouwers sprongen al op de kar van zelf (groene!) energie opwekken en/of de omschakeling naar energie-efficiëntere productie. Ze zijn overal te vinden in Vlaanderen: warmtekrachtkoppelingen (WKK), zonnepanelen, bedrijfseigen windturbines,… Al die inspanningen hebben er voor gezorgd dat de land- en tuinbouwsector reeds sinds 2010 een netto-energieproducent kan genoemd worden: ze wekt meer energie op dan dat het zelf verbruikt.

20% tegen 2020

De Europese energiedoelstellingen stellen dat elke lidstaat 20% van haar energiebehoefte haalt uit hernieuwbare energie (wind, zon,…) tegen het jaar 2020. Omdat de land- en tuinbouwsector zo stevig investeerde in haar eigen energievoorziening, speelt ze een bijzonder grote rol in het al dan niet behalen van die doelstelling voor ons land.

Om minister van energie Tommelein te overtuigen van het belang van de rol die de Vlaamse land- en tuinbouwsector speelt in de Vlaamse energietransitie, werd hij door landbouworganisatie Boerenbond uitgenodigd in het toonaangevende glastuinbouwbedrijf Agrokom van Stadenaar Nico Perneel. Nico investeerde maar liefst 1,3 miljoen euro in de energievoorziening van zijn glastuinbouwbedrijf dat 90.000 m² serres bevat.

Knelpunten

Tijdens de rondleiding en het gesprek werden echter ook enkele uitdagingen en knelpunten aangehaald. Vooreerst erkende iedereen dat er nog veel groeipotentieel is voor de sector alsook dat ze op termijn kan uitgroeien tot een volwaardig energieproducent voor haar onmiddellijke omgeving. De minister werd gevraagd om de dure en complexe administratieve procedures, die gepaard gaan met investeren in energie-efficiëntie, weg te werken. Ook het probleem rond EPB-normering bij huisvesting van seizoenarbeiders, waar we het in een eerder artikel over hadden, werd aangehaald.

De minister onderstreepte dat hij de inzet van de sector bijzonder waardeert en dat hij elk knelpunt zal onderzoeken. De administratieve rompslomp om kleine, bedrijfseigen windmolens te plaatsen werkte hij alvast weg.

Bekijk hier de reportage van PlattelandsTV vanaf minuut 2’20”: www.plattelandstv.be

Boerenbond_201702009_komkomerteler_Perneel_BD_F5326 rsz_img_5306